fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Godina dana bez legende: Niki Lauda je tri puta pobijedio smrt, a svijet ga se sjeća kao čudesnog vozača!

Autor: dnevno.ba

Na današnji dan prije točno 12 mjeseci, svijet je ostao bez jednog od najboljih vozača u povijesti Formule 1, legendarnog Austrijanca Nikija Laude.

Punim imenom Andreas Nikolaus Lauda, ovaj je čovjek ostavio veliki pečat u svijetu automobilizma, a mnogi će ga se sjećati po nevjerojatnom oporavku i povratku utrkama nakon što je 1976. doživio tešku nesreću na Velikoj nagradi Njemačke, kada su ga izvlačili iz gorućeg automobila.

Lauda se tada nakon samo 40 dana oporavka vratio na trkaće staze. No, to mu nije bio jedini čudestan oporavak. On  je, naime, čak tri puta gledao smrti u oči i sva tri puta istu je pobijedio.

Osvojio je titulu s Ferrarijem u 1975. i 1977. godini, te s McLarenom 1984. godine, a osim po njegovom divnom karakteru, svijet će ga pamtiti po velikom rivalstvu s Jamesom Huntom. Po njima je kasnije snimljen i film, u kojem se radnja odvija oko njihovog vječnog nadmetanja.

1993. i 2001. kratko je radio u Jaguaru i Ferrariju, a nakon što je završio svoju karijeru na stazi, Lauda se okrenuo privatnom biznisu sa zrakoplovima. U međuvremenu je radio i kao televizijski komentator, a u rujnu 2012. godine postao jedan od šefova ljudi Mercedesove momčadi i bio je ključan u dovođenju Lewisa Hamiltona. Šesterostrukom svjetskom prvaku upravo je Lauda bio jedan od najvećih učitelja u njegovoj karijeri, a njegova ga je smrt duboko pogodila. U spomen na Nikija, u utrci GP Monaco gdje je na kraju slavobitno pobijedio, Hamilton je nosio kacigu s njegovim imenom.

“Osjećao sam se kao da on vozi samnom”, kazao je tada Britanac. Hamilton je nedavno povodot rođendana slavnog vozača na svojem Instagram profilu objavio dirljivu fotografiju na kojoj pozira s Nikijem, a između ostalog, uz fotografiju je napisao kako se nada da će ga “nastaviti činiti ponosnim”.

Niki Lauda pokopan je u Ferrarijevom trkaćem kombinizonu, a na posljednjem ispraćaju, njegova je udovica na lijes položila njegovu najdražu crvenu kacigu.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});