fbpx

ISPLATI SE, ČINI SE, BITI INOVATOR I EKOLOŠKI OSVIJEŠTEN Tesla bi mogao dobiti preko milijarde eura iz europskog programa

Autor: Hina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla trebao bi dobiti oko 1.1 milijardu eura iz europskog programa za potporu proizvodnje baterijskih ćelija, pišu njemački mediji.

Njemačko ministarstvo gospodarstva čeka zeleno svjetlo za predloženu financijsku podršku, izvijestio je u nedjelju berlinski list Tagesspiegel.

Ministarstvo nije komentiralo izvješće.

Početkom godine Europska komisija odobrila je 2.9 milijardi eura državne potpore za 12 zemalja članica, uključujući Hrvatsku, za proizvodnju baterija za električne automobile, a pomoć u inovacijama i razvoju trebali bi dobiti i Rimac Automobili.

Projekt Europske baterijske inovacije predviđa financiranje vađenja sirovina, projektiranja i proizvodnje ćelija te recikliranja i odlaganja baterija, a predložile su ga Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska,

Dvanaest zemalja Europske unije planira u sljedećim godinama osigurati 2.9 milijardi eura za njegovo financiranje, a njihova bi potpora trebala mobilizirati dodatnih devet milijardi eura privatnih ulaganja.

Potporu bi u sklopu projekta trebala dobiti i Rimac grupa, ali i tvrtka Tesla, koja u blizini Berlina želi izgraditi prvu tvornicu električnih automobila u Europi, gdje planira masovno proizvoditi i baterijske ćelije.

Proizvodnja je u Grünheideu trebala početi još u srpnju, ali je odgođena zbog niza problema, podsjeća njemačka novinska agencija, dodajući da je Tesla pomakla rok početka proizvodnje na kraj godine.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI