fbpx

Ispravan tlak zraka u gumama – preduvjet sigurnosti, pogotovo u zimskim uvjetima!

Autor: dnevno.ba

Prvo i najvažnije: zimi voziti na zimskim gumama i drugo: treba podesiti ispravan tlak zraka u automobilskoj gumi te ga kontrolirati barem svaka dva tjedna…

Ispravan tlak zraka u gumi od presudnog je značenja za prianjanje guma na kolnik, a time na upravljivost, stabilnost i sigurnost automobila. Ako je tlak prenizak, guma se pojačano deformira i uvija te se ne može uspostaviti dobra kontaktna površina s asfaltnom podlogom.

Zbog toga guma prije proklizava, automobil se lakše zanosi te mu produžava zaustavni put. Istodobno se povećavaju otpori kotrljanja te se guma ubrzano troši, a povećava se i potrošnja goriva.

Previsok tlak također nije dobar, jer se smanjuje kontaktna površina, guma se nepravilno troši te se povećavaju dinamička opterećenja podvozja i cijelog automobila. Posebice je opasan neravnomjeran tlak na određenoj osovini.

Zbog toga je nakon svakog punjenja goriva preporučljivo provjeriti tlak u gumama te ga podesiti, prema uputama, ovisno o opterećenju. To je posebno važno i u zimskim uvjetima. Tlak zraka treba podesiti prema uputstvu, ovisno o opterećenju.

Zimi treba smanjiti tlak zraka? Ne! potrebno je da i zimi bude na ispravnoj razini!

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI