fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Lewis Hamilton do teško stečene pobjede na ulicama Monaka!

Autor: Gp1

MONAKO - Pobjednik utrke za VN Monaka je Lewis Hamilton nakon duge borbe s Maxom Verstappenom koji je nakon kazne od pet sekundi završio kao četvrti. Kao drugi je završio Sebastian Vettel u Ferrariju a treći je Valtteri Bottas. Utrku je najviše obilježio izlazak sigurnosnog automobila nakon što je Leclercu pukla guma te su krhotine letjele cijelom stazom. Na kraju je zbog previše oštećenja na podnici morao odustati.

Peti je završio Pierre Gasly koji je odnio i dodatni bod za najbrži krug. Odličan šesti je bio Carlos Sainz u McLarenu. Zatim na sedmom i osmom mjestu su završila dva Toro Rossa, redom Daniil Kvjat i Alexander Albon. Deveti je bio Romain Grosjean a zadnji bod je desetim mjestom osvojio Daniel Ricciardo u Renaultu.

Postojala je 90%-tna mogućnost za kišu. Očekivala se lagana kiša 15-ak minuta nakon starta utrke.
Start je prošao bez incidenata, vodeća četvorka je ostala u istoj formaciji, a Ricciardo je prestigao Magnussena. Leclerc je presjekao prvi zavoj te je na kraju prvog kruga napredovao jednu poziciju prestigavši Norrisa u najsporijem zavoju na stazi. Malo je kontakata bilo u sredini poretka u istom zavoju. Nakon tri kruga vodeća četvorka se počela odvajati od ostalih vozača. Poredak je bio Hamilton, Bottas, Verstappen, Vettel, Ricciardo, Magnussen, Gasly, Sainz, Kvjat, Albon.

Leclerc je krenuo agresivno, kako je i najavljivao. Nakon šest krugova je bio 13. te je napadao Grosjeana za 12. mjesto. To je jedina zanimljivost početka utrke. U osmom krugu je agresivnim i odličnim napadom u Rascasseu prestigao Grosjeana.

Krug iza je u istom zavoju pokušao agresivno na Hulkenberga no zadnjim desnim kotačem udara u ogradu i završava s probušenom gumom. Letjeli su komadi gume i dijelovi podnice po stazi. Pada na zadnje mjesto i imao je krug zaostatka iza vodeće četvorke. Zbog tih krhorina je na stazu izašao sigurnosni automobil. Vodeća četvorka je odmah otišla po gume i Verstappen je agresivnim izlaskom iz garaže prestigao Bottasa. Čak je bilo i kontakta između njih te se postavljalo pitanje hoće li istraživati taj incident. Odmah krug iza Bottas je opet otišao u bokseve te je pao na četvrto mjesto. Uzeo je tvrde gume te se očekivalo da će tako završiti utrku. Poredak nakon gužve u boksevima je bio: Hamilton, Verstappen, Vettel, Bottas, Gasly, Sainz, Kvjat, Albon, Grosjean, Norris.

Krajem 14. kruga sigurnosni automobil je otišao sa staze. Ponovni start je prošao vrlo mirno. Hamilton je odjurio no odmah se žalio na svoje nove srednje meke gume, a Bottas je odmah počeo pritiskati Vettela. Zatim su Kubica i Giovinazzi nakratko blokirali stazu u Rascasseu te time još više koštali vremena Leclerca te mu ovaj vikend učinili još mizernijim.

Iz direkcije utrke su javili kako ispituju situaciju s Verstappenom i Bottasom u boksu. Zatim u 17. krugu Leclerc opet ide u bokseve, i to na meke gume. Preko radija je zvučao vidno razočaran i kao da je izgubio volju ikako biti u utrci. To je i dokazao s odlukom da ode u bokseve u 19. krugu i odustane iz utrke.

U 22. krugu je odlučeno da Verstappena kazne s dodatnih 5 sekundi na njegovo vrijeme zbog incidenta u boksu s Bottasom. Za to vrijeme Hamilton je vozio malo sporije krugove kako bi sačuvao svoje srednje meke gume što je duže moguće. Vodeća četvorka se skupila unutar tri sekunde u toj fazi utrke. Toliko je sporo vozio da je vozio istim tempom kao posljednji Kubica. Hamiltonu u 24. krugu javljaju kako je moguća lagana kiša za pet minuta. Nakon što su Verstappenu javili za kaznu počeo je jače pritiskati kako bi natjerao Hamiltona na pogrešku te da više potroši gume s kojima je svakako imao problema. u 28. krugu Sainz je javio kako je vidio nekoliko kapi kiše na vizoru kacige.

Sljedećih desetak krugova je proteklo u praćenju vodeće četvorke, ustvari više Hamiltona i Verstappena. Verstappen je prateći Lewisa sasvim blizu više potrošio gume od trećeplasiranog Vettela, potrošenost guma je bila sličnija Hamiltonovoj. To je Vettela stavilo u dobru poziciju jer Verstappen ima kaznu, a postojala je i mogućnost da Hamilton ode još jednom u boks. No, Vettel drži razmak između sebe i Verstappena na 1.5 sekundi zbog straha od pregrijavanja motora. Unatoč tome, imao je dobru poziciju na stazi.

U 40. krugu poredak prvih deset je bio: Hamilton, Verstappen, Vettel, Bottas, Albon, Grosjean, Gasly, Sainz, Kvjat, Norris.

Osam krugova kasnije vodeći su se počeli približavati grupi vozača zaostalih za krug koji su bili u velikoj borbi. Prva trojica su koliko-toliko bez problema prošli kroz tu grupu vozača, jedino je Stroll usporio Bottasa puno više nego je trebao. U isto vrijeme momčad javlja Verstappenu da pazi na moguće pregrijavanje kočnica. Hamilton je javio da je zabrinut zbog guma, no momčad mu je javila da ostaje do kraja utrke na stazi. Snimka je pokazivala kako je Lewisu dosta potrošena prednja lijeva guma. U tom trenutku je ostalo 26 krugova do kraja.

U 63. krugu Gasly je imao dovoljan razmak iza sebe da ode po nove meke gume i pokuša uzeti dodatni bod za najbrži krug. Za to vrijeme Verstappen je i dalje u mjenjaču Lewisa Hamiltona no ne supjeva ga prestići, Hamilton se dobro brani i drži razmak od pola sekunde ispred Maxa, plus Max ima kaznu od dodatnih pet sekundi. U 67. krugu Gasly je odvozio najbrži krug utrke.

Deset krugova prije kraja Verstappenu javljaju da ima sve konjske snage dostupne za napad na Lewisa. Nikad bliže nije bio u tih zadnjih deset krugova no griješi u kompleksu bazena, ide široko no nije izgubio previše vremena. U 76. krugu dolazi do kontakta između Verstappena i Hamiltona u šikani nakon tunela no obojica zadržavaju svoje pozicije. Suci su odlučili istražiti incident između Hamiltona i Verstappena nakon utrke.

Zadnji krug je protekao bez ikakvih napada Verstappena te su u istoj formaciji završili utrku. Na kraju je Max zbog kazne od pet sekundi završio četvrti.

Iduća utrka je za dva tjedna u Kanadi.

Autor: Gp1
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});