fbpx

Magistralna cesta M6.1 dobit će treći trak za spora vozila

Autor: Večernji list

ŠIROKI BRIJEG - Jedan od projekata koji je uključen u projekt modernizacije cestovnog sektora FBiH koji provodi JP Ceste FBiH je i magistralna cesta M6.1, dionica Posušje - Široki Brijeg, piše Večernji list BiH.

Tim povodom Javno poduzeće Ceste Federacije BiH održalo je u Širokom Brijegu javnu raspravu na nacrt skraćenoga akcijskog plana preseljenja za projekt izgradnje traka za spora vozila na magistralnoj cesti M6.1, dionici Posušje – Široki Brijeg, od Vranića do Kočerina. Eksproprijacija zemljišta Planirana izgradnja trećega traka dužine je 4,8 km i bit će korišten za spora vozila.

Prema riječima Smaila Ćorića, voditelja projekta modernizacije magistralne ceste M6.1 uime JP Ceste FBiH, za modernizaciju te dionice predviđeno je pet milijuna maraka. Kada će se početi i završiti modernizacija te dionice, Ćorić je kazao kako to ovisi o dinamici otkupa (eksproprijaciji) zemljišta.

Skraćenim akcijskim planom preseljenja postavljaju se ključna načela otkupa zemljišta, ciljevi koji će se ispunjavati, kao i organizacijski aranžmani i kriteriji za potprojekte koji se pripremaju tijekom provedbe projekta. Skraćeni akcijski plan preseljenja utvrđuje detaljne procedure koje će JP Ceste FBiH pratiti i radnje koje će poduzeti da pravilno preseli i pruži nadoknadu pogođenim ljudima i zajednicama. Prema riječima Smaila Ćorića, u tijeku je proglašenje javnog interesa, a onda Grad Široki Brijeg i Općina Posušje obavljaju eksproprijaciju.

Naglasio je kako će i dio nekih pristupnih cesta biti pogođen zbog širenja ceste, ali pristupne ceste nikada se ne oduzimaju u potpunosti i pristup neće biti potpuno ograničen, nego će se spoj pristupne i magistralne ceste poboljšati. Odgovarajuća naknada Izgradnja trećega traka zahtijeva potpunu eksproprijaciju zemljišta koje se nalaze uz postojeću magistralnu cestu.

Ukupna površina zemljišta koje će biti otkupljeno iznosi 86.435 m2, od toga je 65.800 m2 zemljišta javno vlasništvo. Gledano po parcelama, 90 parcela će biti pogođeno, odnosno broj parcela koje su u privatnom vlasništvu je 77, a broj parcela koje su u javnom vlasništvu je 13.

Na području općine Posušje 23 parcele su predviđene za eksproprijaciju, ostalih 67 parcela je na području grada Širokog Brijega. U gotovo svim slučajevima samo će jedan dio zemljišne parcele biti otkupljen, a terenskim uvidom utvrđeno je kako se ni jedna parcela predviđena za eksproprijaciju ne koristi. Naglašeno je kako će svi vlasnici i korisnici zahvaćene imovine sa ili bez potpuno priznatih prava vlasništva dobiti odgovarajuću naknadu.

Troškove postupka otkupa zemljišta financirat će JP Ceste FBiH kao korisnik eksproprijacije. Ukupni troškovi otkupa zemljišta procijenjeni su na 130.400 eura.

Očekuje se da će se projektom modernizacije cestovnog sektora FBiH smanjiti broj prometnih nesreća, lokalno zagađenje generirano prometnim sektorom, kao i poboljšati povezanost i sigurnost te da će projekt olakšati trgovinu, omogućiti razvoj turizma, pružiti lokalnim zajednicama bolji pristup društvenoj infrastrukturi, pružiti potporu razvoju privatnog sektora, promovirati regionalni i nacionalni ekonomski rast i pridonijeti gospodarskoj i društvenoj koheziji regije, ali i, kada je u pitanju magistralna cesta M6.1, skratiti put od Posušja do Širokog Brijega.

Autor: Večernji list

ZADNJE VIJESTI