fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Darko Tomas / CROPIX

Mate Rimac najavio novi Bugatti koji je suprotan od svih očekivanja: Otkrio važne detalje

Autor: Dnevno.ba

Nakon spajanja tvrtke Bugatti i Rimac Automobili mnogi su se pitali u kojem smjeru će krenuti francuska marka poznata po luksuznim hipersportskim automobilima.

Mate Rimac otkrio je neke važne detalje za novi model.

Sa modelima Mistral i Bolide, Bugatti se formalno oprašta od slavnog 8,0-litarskog W16 motora. Moćni motor s četverostrukim turbo prednabijanjem zraka sada ima više od 20 godina, te svoj put završava 2024. godine kada Bugatti isporuči finalne primjerke ova dva modela.

Naravno, već neko vrijeme se postavlja pitanje što je slijedeće, pogotovo nakon što je Bugatti spojen s hrvatskom kompanijom Rimac Automobili koja je slavu stekla svojim električnim hipersportskim automobilima Concept One i Nevera.

Iako su mnogi očekivali da će tek staviti slavni EB logo na Neveru i tako završiti posao, novoosnovana kompanija Bugatti Rimac ipak razvija potpuno novi hipersportski auto “iz nule”.

Britanski magazin Auto Express je razgovarao sa Matom Rimcem o tome što dolazi nakon Chirona.

Rimac je u svom stilu, koji je poznat po svojoj najsuvremenijoj EV tehnologiji, iznenadio sve i rekao kako su počeli razvoj motor sa unutrašnjim sagorijevanjem još dvije godine prije nego se dogodilo spajanje s Bugattijem, piše Jabuka.tv.

Ukratko sljedeći Bugatti Mate Rimac je opisao kao “hiperautomobil preuređen kao hibrid“, pa će sljedeće remek-djelo iz Molsheima imati “potpuno ludi” motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Mate Rimac tvrdi da će svi biti oduševljeni kada naredne godine bude predstavljen novi model.

Ovaj 34-godišnji hrvatski inovator i biznismen istaknuo je da sljedeći Bugattijev model neće imati veze sa postojećim modelima:

Potpuno je nov, tako da nema ni jednog dijela koji je preuzet iz bilo kojeg automobila. Ništa nije preneseno sa Chirona, ništa preneseno sa Nevere. Sve je iznova napravljeno.

Ovo je pogotovo šokantno jer je Bugattijev prvobitni plan bio da zamijeni Chiron novim SUV modelom u stilu nedavno predstavljenog Ferrarija Purosangue, ali s električnim pogonom.

Razlike između sljedećeg Bugattija i Nevere proširit će se i izvan pogonskog sklopa, objašnjava Mate Rimac:

Koncept i ideja Bugattija je da to bude automobil s kojim možete doći u kazalište, ali kasnije voziti i 400 km/h autocestom. Bit će to još ljepši, analogniji automobil, poput nekog skupog i precizno izrađenog ručnog sata. Sa Rimcem želimo da bude i ostane apsolutno ludi, potpuno električni hipersportski auto koji drifta na 60 km/h sa ogromnim oblakom dima iza vas, koji ima i autonomne režime za drift, kao i ostale futurističke stvari.

Prije povezivanja s Rimcem , Bugatti je bio u problemima jer je matična tvrtka Volkswagen čak razmišljala o potpunom ukidanju legendarnog francuskog brenda ili o pronalaženju novog vlasnika.

Mate Rimac objašnjava da je nakon što je donesena odluka da se ove dvije tvrtke spoje, odmah odustao od prvobitnog plana za lansiranje SUV-a, odlučivši umjesto toga da radi na hibridnom hiperautomobilu.

Taj model će biti predstavljen sljedeće godine, ali s isporukama Mistrala i Bolidea koje su planirane za 2024. godinu, vjerojatno je da novi Bugatti neće izaći na ulice prije otprilike 2025. godine.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});