fbpx

Na tržište u 2022. godini stiže treća generacija BMW X1

Autor: dnevno.ba

Novi BMW X1 će se naći na tržištu 2022. godine zajedno s potpuno električnom iX1 verzijom.

BMW-ova bogata ponuda SUV-ova će biti proširena naredne godine trećom generacijom modela X1, čija će prodaja početi 2022. godine.

Najmanji SUV njemačke kompanije donosi najviše novca jer čini više od 12 posto ukupne prodaje BMW-ovih SUV-ova zbog čega se nalazi samo iza modela X3. Prošle godine je BMW prodao više od 260.000 primjeraka modela X1.

Novi X1 će izgledati impozantnije od aktuelnog modela te će za rivala imati Mercedesov GLB.

Pojasna linija je nešto ravnija, stražnji prozor više uspravljen, a prevjesi nešto kraći. Može se očekivati da X1 izgleda robusnije kao pravi 4×4 te da se na taj način dodatno odvoji od modela X2 coupeovskog dizajna.

Unutrašnjost će također biti nova, a viđena je u novoj Seriji 1.

Novi X1 će biti baziran na poboljšanoj verziji aktuelne UKL2 platforme, a može se očekivati slična ponuda motora uključujući 1,5-litarski trocilindrični turbobenzinski motor sa 138 KS i prednjim pogonom, ali i dizel za kuce xDrive verzija s pogonom na sva četiri točka..

Također, pojavit će se i xDrive25e plug-in hibrid, a BMW-ov prioritet je razvjo potpuno električne verzije koja bi bila rival Mercedesu EQB. Dolazak na tržište je potvrđen za 2023. godinu.

BMW je već predstavio električni iX3 s baterijom od 80 kWh i dometom od 459 km, a taj model pokreće električni motor koji razvija 282 KS. Upravo bi taj motor trebao posuditi potpuno električni iX1, ali zbog nedostatka prostora se očekuje manja baterija.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI