Najava iz Mercedesa: Električni automobili s dometom od čak 1200 kilometara

Autor: dnevno.ba

Tokom prezentacije svoje strategije, Mercedes je najavio ambiciozne planove za širenje svoje ponude električnih automobila s tri nova modela naredne godine, a jedan od njih će biti EQXX.

Iz Mercedesa stiže produkcijski EQS sedan inspirisan konceptom VIsion EQS, kao i EQA i EQB crossoveri. Nijemci tvrde da će EQS imati domet od 700 km po evropskom WLTP ciklusu.

Kompanija razvija i prototip nazvan EQXX koji će imati najveći domet na svijetu, odnosno koji će moći preći najmanje 1.200 km s jednim punjenjem baterije.

Na projektu radi tim iz Stuttgarta uz podršku AMG High Perfrmance Powertrains grupe s bazom u Velikoj Britaniji, koja proizvodi motore za Formulu 1.

Umjesto povećanja kapaciteta baterije i dodavanja nepotrebne težine, inžinjeri tvrde da će bolja aerodinamičnost omogućiti veći domet. Aerodinamični oblik prototipa EQXX je nagoviješten teaserima, ali su detalji skriveni.

Vision EQXX će biti prototip koji će demonstrirati tehnološku moć Mercedesovog EQ električnog brenda, a stečena iskustva će biti iskorištena u proizvodnji budućih modela.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI