fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NEVJEROVATAN POTHVAT! Sljedeće godine ćemo gledati prvu utrku automobila na Mjesecu

Autor: dnevno.ba

Iako zvuči nestvarno, istina je. Prva utrka automobila na Mjesecu zakazana je u listopadu 2021. godine, a u pomoć je pristigao i legendarni dizajner Ferrarija.

Prethodno bi automobili koji će sudjelovati u trci trebali stići na taj zemljin satelit raketom SpaceX Falcon 9. Riječ je o dva automobila na daljinsko upravljanje teška su oko 2,5 kilograma, a njihovo slanje na Mjesec je zajednički projekt američkih kompanija Moon Mark i Intuitive Machines.

Utrka će biti održana oko pješčanih dina nedovoljno istražene Mjesečeve površine nazvane “Olujni ocean”.

Dio opreme za izvođenje ovog pothvata će osigurati NASA, u okviru već započetih priprema za novo slanje astronauta na Mjesec 2024. godine. Inače, tvrtka Intuitive Machines, iz Hustona, tvrdi da bi uskoro mogla postati prva privatna tvrtka koja se bavi letovima u svemir koja će sletjeti na Mjesec.

Zanimljivo je i to da će jedinstvene male mjesečeve rovere na daljinski djelomično dizajnirati i učenici srednjih škola širom Amerike. Dva srednjoškolska tima čija vozila budu proglašena za najbolja, također će sudjelovati u njihovoj izradi i upravljati njima tijekom utrke.

Njemački inženjer Herman Tilke, koji je projektirao i dizajnirao brojne trkačke staze, među kojima su i neke od najpoznatijih staza Formule 1, dizajnirat će stazu za prvu trku automobila na Mjesecu.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});