Njemačka će pomoći proizvođačima u automobilskoj industriji: Razlog nije korona kriza već jedna odluka Vlade

Autor: dnevno.ba

Njemačka planira idućih godina izdvojiti dvije milijarde eura za pomoć dobavljačima automobilskih dijelova, no razlog nije trenutna kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa koja je nagrizla i automobilsko tržište, kako bi se dalo pretpostaviti.

Kako je rekao u ponedjeljak ministar gospodarstva Peter Altmaier pomoć stiže zbog procesa napuštanja dizelskih modela. Altmaier je iznio ključne točke programa koji će stupiti na snagu od 1. siječnja i ostati na snazi do 2024. godine.

U lipnju konzervativci kancelarke Angele Merkel i njihovi koalicijski partneri socijaldemokrati dogovorili su se da će financijski poduprijeti ulaganja u sektoru automobilskih dijelova. Mnogi su dobavljači pod pritiskom da se moderniziraju jer su njihovi proizvodi i poslovanje i dalje usredotočeni na motore sa unutrašnjim izgaranjem.

Prijelaz na čišće, električne modele otežala je pandemija koronavirusa, koja je pogodila potražnju za automobilima i gurnula u krizu moćnu njemačku automobilsku industriju. Vladin plan potpore dobavljačima dijelova navodno je fokusiran na ulaganja u nova postrojenja, digitalne i automatizirane tehnologije i u okoliš.

“Prijelaz na nove proizvode, posebno na području e-mobilnosti, zahtijeva prilagodbu u proizvodnji. Brži inovacijski ciklusi zahtijevaju fleksibilnije proizvodne pogone a to znači veliki pritisak troškova u proizvodnji”, stoji u priopćenju.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI