Njemačka prva u svijetu pustila u pogon prvi vlak na vodik

Autor: Dnevno.ba

CUXHAVEN - Francuska tvrtka Alstom već nekoliko godina radi na razvoju modernih vlakova, koji bi u budućnosti trebali zamijeniti dizelske vlakove. Kao jedna od potencijalnih tehnologija često se spominjao vodik, a ovih smo dana dobili dokaz kako će vlakovi na vodik zaista voziti po tračnicama. Naime, u Njemačkoj je predstavljen prvi vlak na vodik, koji će jednim punjenjem spremnika dosezati približno istu udaljenost kao što su i dizelski vlakovi, piše portal PcChip.hr.

Njemačka je predvodnik mnogih trendova u Europi, tako da ne čudi kako su se upravo u toj zemlji odlučili prvi u promet pustiti vlakove na vodik. Zanimljivo, nisu samo prvi u Europi, već su ovo prvi vlakovi na vodik u svijetu. Iako je vožnja na vodik nešto skuplja od vožnje na dizel, ovakav je način prijevoza puno manje štetan za prirodu, odnosno ekološki je prihvatljiv. U promet su ovih dana puštena dva vagona obojena u plavu boja, a njihova trasa je negdje oko 100ak kilometara. Povezali su gradove Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde i Bruxtehude, koji se nalaze u sjevernom dijelu Njemačke.

Iako je pred ovom tehnologijom još puno vremena za adaptaciju, činjenica je da smo zakoračili u jedno novo područje koje će se pokazati funkcionalnim u nekom narednom periodu – što bi trebalo probuditi i interes drugih. Prema nekim informacijama, tvrtka Alstom planira u naredne tri godine proizvesti još 14 takvih vlakova koji bi se našli u upotrebi diljem Njemačke. Vlakovi pogonjeni na vodik opremljeni su posebnim ćelijama koje kombiniranjem vodika i kisika proizvode struju, a kao nusprodukt daju vodenu paru.

Ako je vjerovati podacima, ovakav vlak s punim spremnikom može napraviti oko tisuću kilometara, što je otprilike ista udaljenost koju može napraviti i vlak na dizelski pogon. Ono što je posebno pohvalno kod ove tehnologije jest to da se višak proizvedene energije akumulira u baterije i može se koristiti naknadno. Dakle, sve je podređeno što manjem zagađenju okoliša, a pazi da putovanje bude optimizirano, kako bi i potrošnja bila što manja.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI