fbpx

Opel Astra 1.4 Twinport (2006.): loše pali zagrijana, pali lampicu Check engine…

Autor: dnevno.ba

Opel Astra 1.4 Twinport ima pouzdan i izdržljiv benzinski motor serije GM Family 0. Budući da lošije pali topao nego hladan, najprije treba provjeriti tlak goriva i lambda sondu…

PITANJE ČITATELJA

Opel Astra Twinport, 90 KS, 2006., 188.000 km, drugi vlasnik, loše pali zagrijana, a ujutro pali ‘na prvi zub’, uključuje se lampica Check engine…

ODGOVOR DOKTORA

Opel Astra Twinport ima pouzdan i izdržljiv benzinski motor serije GM Family 0, interne oznake Z14XEL, s blokom od sivog lijeva šupljim bregastim vratilima i razvodnim mehanizmom s faznim lancem i ubrizgavanjem u dva mlaza po cilindru (Twinport). Jedini osjetljivi sklop je fazni lanac s lančanicima, ali uglavnom kod onih koji štede na motornom ulju i podmazivanju.

Budući da motor lošije pali topao nego hladan, najprije treba provjeriti tlak goriva, jer je vjerojatno dotrajala pumpa goriva. Tlak kad se uključi kontakt treba biti 3,5 bara, a kad motor radi na minimumu (zbog podtlaka u usisnoj grani) – 3,2 bara.

Pumpa se ne popravlja, nego mijenja. Istodobno bi trebalo provjeriti brizgalice te ih očistiti na ultrazvučnom uređaju, odnosno izmijeniti oštećene te provjeriti ispravnost lambda sonde.

Provjerava se napon, odnosno njegovo osciliranje od 0,2 do 0,9 V i ako je neispravna, treba je izmijeniti. Sljedeći u nizu mogućih uzroka su senzori temperature i tlaka usisnog zraka i zabrtvljenost usisnog kolektora (možda motor usisava ‘falš’ zrak, pa ne može normalno raditi.

Budući da ste auto kupili rabljeni, moguće je da je auto prešao više, odnosno da je znatnije istrošen. Zbog toga vam savjetujemo i mjerenje tlakova kompresije hladnog motora, koji trebaju biti ravnomjerni i ne niži od 9,2 bara.

Ako to nije slučaj trebat će ozbiljniji zahvat na motoru – servis glave motora i ventila, izmjena klipnih prstenova…

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI