fbpx

POJEDINA TRŽIŠTA POTPUNO PODBACILA: Volkswagen bilježi veliki pad prodaje, no jedna vijest budi nadu

Autor: dnevno.ba

Njemački div Volkswagen bilježi pad prodanih putničkih vozila u kriznoj 2020. godini od 15,1 posto nego u godini ranije.

U teškom tržišnom okruženju VW je kupcima diljem svijeta lani isporučio 5,32 milijuna vozila istoimenog brenda , gotovo milijun manje nego u 2019.

Najveći pad potražnje zabilježio je na matičnom zapadnoeuropskom tržištu, gdje mu je prodaja pala za 23,4 posto. U Kini, gdje je pandemija uglavnom zauzdana, pad prodaje bio je znatno blaži i iznosio je 9,9 posto.

Ohrabrujuće vijesti dolaze iz segmenta električnih i hibridnih automobila za kojima potražnja sve više raste, kao što pokazuju i podaci drugih proizvođača. VW-ove isporuke potpuno električnih vozila (BEV) lani su gotovo utrostručene, dok su isporuke svih kategorija električnih automobila, uključujući plug-in hibride, više nego udvostručene.

Volkswagenova podružnica Audi odvojeno je u utorak izvijestila da je lani kupcima širom svijeta isporučila više od 1,69 milijuna vozila, što predstavlja pad od 8,3 posto u odnosu na godinu ranije. U Kini joj je prodaja porasla oko pet posto, ali je ukupan godišnji rezultat pritisnula slaba potražnja u Europi i Sjedinjenim Državama, gdje su utjecaj pandemije na zdravlje ljudi i njezine posljedice u gospodarstvu dugotrajniji.

U posljednja tri mjeseca 2020. godine, Audi je isporučio više od pola milijuna automobila, premašivši prvi puta tu brojku u tromjesečnom razdoblju.

Među njemačkim proizvođačima luksuznih automobila, Audi je po broju prodanih automobila lani tako zauzeo treće mjesto, iza Daimlerovog Mercedes-Benza, s 2,16 milijuna prodanih automobila, i BMW-a, koji ih je prodao 2,03 milijuna, navodi agencija Dpa.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI