fbpx
Foto: Pixabay

Popis najboljih vozača svijeta, evo gdje se nalazi BiH

Autor: dnevno.ba

Stručnjaci za osiguranje automobila Compare the Market objavili su popis zemalja iz kojih dolaze najbolji i najgori vozači.

Na popisu je 50 zemalja, a prometna svijest, prometne opasnosti, kvaliteta cesta i vožnja pod utjecajem alkohola neki su od kriterija prema kojima je provedeno istraživanje.

Prema listi, najbolji vozači svijeta su u Japanu. Granica alkohola u krvi je prilično niska, 0,03 g/dl, a Japan je također na četvrtom mjestu u kategoriji najkvalitetnijih cesta, što znači da je sigurna zemlja ne samo za vožnju, već i za pješake, prenosi Index.hr.

Zanimljivo je da se čak osam od 10 najsigurnijih zemalja za vožnju nalazi u Europi. Nizozemci su najbolji vozači Europe s visokim drugim mjestom na ljestvici najboljih vozača svijeta.

Također, Nizozemska je na drugom mjestu u kategoriji najkvalitetnijih cesta, odmah iza Singapura, te ima jednu od najnižih razina poginulih u prometu na svijetu, samo četiri na 100.000 stanovnika.

Bosanci i Hercegovci su zauzeli 38. mjesto s jednim od najnižih koeficijenata kvalitete cesta. Gore ceste od onih u našoj zemlji su, prema istraživanju, samo one u Libanonu.

Što se tiče zemalja u okruženju, Slovenci su na 16. mjestu, a slijede ih Mađarska. Srbija je na 27. mjestu, Italija na 37., a Hrvatska je na 22. mjestu liste s osam umrlih na 100.000 stanovnika i nešto višom granicom alkohola u krvi od Japanaca, 0,05 g/dl.

Tajland je proglašen zemljom s najgorim vozačima na svijetu, s daleko najvećim brojem tragičnih smrtnih slučajeva u prometu, čak 32 na 100.000 ljudi. Slijedi Peru, zatim Libanon, Indija i Malezija.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI