fbpx

Porsche prva marka koja će u potpunosti zaustaviti proizvodnju svih modela

Autor: dnevno.ba

Porsche je prva marka koja će u potpunosti zaustaviti proizvodnju svih modela. Zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, njemačka autoindustrija je pod dodatnim iskušenjima. Nakon krize uzrokovane nestašicom poluvodiča, novonastala situacija u Ukrajini u potpunosti je narušila opskrbu dijelovima.

Posebno je pogođena Volkswagen grupa, koja je zbog nestašice dijelova već krenula s obustavama u proizvodnji pojedinih dijelova, pa i modela automobila.

Porsche nije ostao pošteđen pa će tijekom ovog mjeseca postupno gasiti proizvodnju svojih modela, što bi uskoro moglo značiti i potpuni prekid proizvodnje.

Doduše, vjerojatno govorimo o privremenom prekidu proizvodnje, ali to će sasvim sigurno produbiti probleme s ponudom automobila na tržištu. S druge strane, daljnja eskalacija sukoba može značiti i dulji prekid proizvodnje jer se trenutno ne zna kako bi se mogli premostiti problemi s opskrbom iz ratom zahvaćenih područja.

Prema tvitu koji je objavio Caleb J. Schroëter, plan za ožujak je sljedeći. Prvi na udaru su Macan i Panamera čija je proizvodnja stala već 2. ožujka. Dan kasnije zaustavljena je proizvodnja Taycana, a od 7. ožujka ne proizvodi se ni Cayenne. Najjeftiniji Porsche, model 718 prestat će se proizvoditi 14. ožujka. Tri dana kasnije obustavlja se proizvodnja modela 911 GT3, dok će ostale 911-ice biti u proizvodnji sve do kraja ožujka.

Ovaj plan potvrdili su i iz Porschea. Njihov glasnogovornik je za magazin Motor1 potvrdio da je proizvodnja u pogonu u Leipzigu stala 2. ožujka te da u Zuffenhausenu strojevi još uvijek rade.

U sljedećim danima i tjednima radimo na kratkoročnoj bazi i konstantno procjenjujemo situaciju, stoji u priopćenju, prenosi Index.

Podsjetimo, ova vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je Porsche objavio kako obustavlja isporuku automobila u Rusiju, gdje ima 26 prodajnih centara i ostvaruje godišnju prodaju od 6.262 automobila, prema podacima za 2021. godinu.

 

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI