fbpx

Povijest i zanimljivosti o Mercedes Benzu: Kako je ovaj brend postao tako uspješan

Autor: Dnevno.ba

Mercedes-Benz je jedna od najstarijih, najpoznatijih marki automobila na svijetu. Danas je kompanija jedan od glavnih distributera luksuznih vozila u automobilskoj industriji u Europi.

Ali kako je nastao ovaj brend i kako je postao tako uspješan? U ovom članku ćemo vam ukratko objasniti povijest Mercedes-Benz brenda.


Kako je sve počelo

Priča o Mercedes-Benzu počinje 1880. godine sa Gottliebom Daimlerom i Carlom Benzom, dvojicom inžinjera koji su individualno radili na unaprjeđenju automobilske industrije.

1884. godine Daimler i njegov partner Wilhem Maybach su izumili tzv. „djedov sat“, odnosno motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, a šest godina poslije su osnovali svoju kompaniju Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG).

U međuvremenu, 1883 god. Benz je osnovao svoju kompaniju Benz & Cie koja je dvije godine poslije napravila prvo motorno vozilo odnosno bicikl sa motorom. Ista kompanija će 1886. godine izbaciti svoj prvi model Mercedesa a ubrzo potom i uzeti sada poznatu trokraku zvijezdu kao svoj logo.

Dva uma su bolja od jednog

Iako su Daimler i Benz imali svoje odvojene puteve i načine rada, cilj im je bio isti – unapređenje
automobila.

Kada su 1914. god. ekonomske posljedice ostavile značajan trag na automobilsku industriju u Njemačkoj, Daimler i Benz su odlučili ujediniti svoje kompanije kako bi preživjeli krizu. Zvanično pripajanje kompanija je izvršeno 1926. god. a nova kompanija je nazvana Daimler-Benz.

Suradnja sa najboljim je inačica koju i godinama poslije prati osnivač Betting Offers Finder stranice – Tony Sloterman. Obzirom da su obje kompanije imale odličnu reputaciju, njihovo prvo zajedničko vozilo, Mercedes-Benz je odlično prihvaćeno od strane kupaca.

Logotipi koje su kompanije koristile prije ujedinjenje, trokraka zvijezda i lovorika su ujedinjeni kako bi se kreirao logotip nove kompanije. Novi logotip zvijezde sa tri tačke ostao je do danas jedan od najprepoznatljivijih logotipa ne samo u automobilskoj industriji već na svijetu.

Nema sumnje da su Daimler i Benz riskirali kada su odlučili pripojiti svoje kompanije, a ukoliko i vi volite rizik Betting Offers Finder je za vas pripremio najbolje ponude.

Mercedes-Benz tokom Drugog svjetskog rata

Kao što je slučaj sa mnogim njemačkim firmama tog doba, Drugi svjetski rat je bio mračno
razdoblje za Mercedes-Benz.

Zavisio je od prisilnog rada, uključujući ratne zarobljenike, zbog svoje uloge u nacističkim ratnim naporima.

Ali iako su prestali proizvoditi automobile kako bi doprinijeli ratnim naporima, ljudi ih nisu prestali voziti.

Mercedes-Benz 770 je bio veliki luksuzni automobil koji je ovaj brend proizvodio od 1930-
1943.

Mercedes-Benz nakon Drugog svjetskog rata

Zahvaljujući monopolu na komercijalna dizel vozila, kompaniji nije trebalo dugo da se oporavinakon Drugog svjetskog rata.

Tokom 1950-ih Mercedes-Benz je lansirao neke od svojih najboljih automobila, uključujući 190 i 300 SL. 300 L je bilo prvo serijsko vozilo koje je koristilo tehnologiju ubrizgavanja goriva.

Spajanje sa Daimlerom

Takođe poznat kao "Spajanje jednakih", formiranje Daimler-Chryslera je izvršeno 1998 godine. Ovo je bio najveći svjetski prekogranični posao ikada i procijenjen je na 38 milijardi dolara.

Neki od automobila proizvedenih u to vrijeme uključivali su Chrysler Crossfire koji je bio baziran na Mercedesu SLK, Mercedes 3.2L V6 i Dodge Sprinter.

Međutim, “Brak sklopljen na nebu” trajao je do 2007. godine nakon što je Daimler pristao da proda Chrysler Cerberus Capital Management-u.

Jedan od najpoznatijih brendova današnjice

Ne moramo ni naglašavati koliko je Mercedes i danas popularan. Ova marka automobila je u svijetu najpoznatija po velikim luksuznim putničkim automobilima.

Uz to imaju i jaku tradiciju u izradi trkačkih i sportskih automobila kao i kamiona, autobusa, pa čak i ekonomičnijih modela automobila.

Mercedesova linija putničkih automobila trenutno uključuje različite modele, od A-Klase do S klase, sa raznim derivatima između.

 

Tri zanimljivosti koje niste znali o Mercedes-Benzu

Mercedes-Benz je napravio hibridno vozilo 1906. godine Mercedesova prepoznatljiva srebrena boja je nastala kao posljedica smanjivanja težite automobila za utrku.

Certificirani polovni Mercedes-Benz automobili dolaze sa garancijom na neograničenu kilometražu.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI