fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Poznata marka automobila mijenja naziv svog popularnog modela? ‘Ne želimo više tolerirati da tvrtka nosi naše ime’

Autor: dnevno.ba

Poznata američka marka automobila Jeep mogla bi promijeniti ime svog poznatog modela, a za sve je kriv Chuck Hoskin, vođa plemena američkih indijanaca Cherokee, piše CNBC.

Hoskin, zatražio je od Jeepa da popularni model Cherokee, koji se proizvodi gotovo 50 godina promijeni naziv jer ne želi više tolerirati da tvrtka koristi njihovo ime.

“Mislim da je došao trenutak u ovoj zemlji da tvrtke i sportske momčadi povuku imena, fotografije i maskote američkih Indijanaca sa svojih proizvoda, majica i timova. Siguran sam da nitko nema loših namjera u svemu tome, međutim, nama nije na čast to što će se automobil zvati po imenu našeg plemena jer ono traje duže nego je osnovana kompanija Jeep”, rekao je Hoskin.

Dodao je da ne očekuje da će kompanija Jeep istog trenutka promijeniti naziv, ali je podcrtao da pleme ne odobrava upotrebu naziva Cherokee u te svrhe.

Oglasili su se i iz tvrtke Jeep rekavši da se nazivi njihovih automobila pažljivo biraju te da su se odlučili da jedan model nosi naziv Cherokee kako bi na taj način iskazali čast Indijancima zbog njihove plemenitosti, hrabrosti i ponosa.

“Najbolji način da nam se oda počast je da se više sazna o našoj vladi, našoj ulozi u ovoj zemlji, našoj povijesti, kulturi, jeziku i da se vodi konstruktivan dijalog sa plemenima koje priznaje savezna vlada i o njihovoj kulturi”, istakao je Hoskin.

Model Cherokee uveden je 1974. godine nakon čega je uslijedilo više modela koji su nosili to ime.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});