fbpx

PROBLEMI ZA VOLVO: Polestarov logo zabranjen u Francuskoj zbog navodne sličnosti s premium markom

Autor: dnevno.ba

Francuski sud je privremeno zabranio Polestaru da koristi svoj logo u toj zemlji. Odluka suda stigla je nakon trogodišnje bitke zbog navodne sličnosti Polestarovog i Citroenovog loga.

U dokumentima iz 2017. godine se navodi da je PSA Grupa zatražila od Volva da prestane koristiti Polestarov logo koji prema njenim tvrdanja sliči na Citroenov logo star više od 120 godina, a time i na logo premium brenda DS.

Volvo je to odbio tvrdeći da logotipi nisu slični, a potom se Citroen obratio Europskom uredu za intelektualno vlasništvo. Žalba je bila neuspješna. Međutim, sada je francuski sud stao uz Citroen te je naredio Polestaru da isplati francuskom brendu 150.000 dolara, kao i 70.000 eura sudskih troškova. Polestaru je također zabranjeno da koristi logo u Francuskoj u narednih šest mjeseci.

Šta će ovo značiti kada je riječ o potencijalnoj prodaji Polestarovih automobila u Francuskoj, zasad nije poznato.

“Polestar ne posluje u Francuskoj i zasad nemamo planova za to. Postoji pravni slučaj u Francuskoj vezan za korištenje Polestarovog loga, koji je pokrenuo Citroen. Vjerujemo u poziciju našeg brenda i loga. Jasno nam je da kao novi i uzbudljiv bbrend s ambicioznim planovima za podizanje profila električne mobilnosti privlačimo pažnju drugih proizvođača. Ovaj slučaj se odnosi samo na Francusku, a ne na ostale zemlje”, izjavio je za Autocar glasnogovornik Polestara.

Polestar je nastao 2009. godine kao podbrend Volva, a aktuelni logo je u upotrebi od 2017. godine kada je Polestar krenuo putem neovisnog proizvođača elektrificiranih automobila.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI