fbpx
Ilustracija: Željko Puhovski /CROPIX

Rabljeni automobili drastično poskupjeli, rast cijena ne jenjava

Autor: Dnevno.ba

Nakon nestašice i poskupljenja novih automobila, rast cijena prelio se i na tržište rabljenih. Spirala poskupljenja izgleda nema kraja.

Njemački mediji ovih su se dana raspisali o drastičnom rastu cijena na tržištu rabljenih vozila. Poskupljenja nisu nikakva novost, ali se posljednjih mjeseci stekao dojam da će većim priljevom automobila rast cijena jenjavati.

Naprotiv, cijene su nastavile rasti, a u listopadu je prvi put probijena granica od 28.000 eura. To je iznos prosječne cijene automobila kojom se trgovalo prema AGPI indeksu kojeg daje platforma Autoscout24.
Preciznije rečeno, u pitanju je 28.214 eura, što je porast od 1.5 posto ili 418 eura u odnosu na mjesec prije.

Voziš godinu dana i još zaradiš
Brojni su primjeri kako automobili istog godišta trenutno ne gube na cijeni. BusinessPlus tako piše o slučaju jednog vlasnika koji je Audi A4 iz 2013. godine kupio prošlog srpnja za 11.224 eura. Godinu dana kasnije cijena mu je trebala pasti i do 2000 eura, a takav Audi trenutno ima prosječnu cijenu od čak 12.443 km.

Ista stvar je i na tržištu električnih automobila. Vlasnik Škode Enyaq je nakon godinu dana i 30.000 prijeđenih kilometara prodao automobil za istih 50.000 eura koliko ga je platio.

Prema studiji DoneDeal, rabljeni auto su u odnosu na pretpandemijsko razdoblje poskupjeli prosječno 67 posto, što je godišnji rast veći od 21 posto. Studija je pokazala kako vlasnici duže zadržavaju automobil u vlasništvu i kako se osjeća nestašica rabljenih automobila na tržištu, posebno u rasponu cijena od 15 do 20.000 eura.

Što će se dešavati u narednim mjesecima?
U godinu dana cijena automobila skočila je nevjerojatnih 3712 eura. Autoscoutovi analitičari naglašavaju kako će inflacija nastaviti utjecati na rast cijena na rabljenom tržištu. Pritom naglašavaju kako je to i ionako uobičajen rast cijena koji se događa tijekom jeseni.

Stoga je pitanje svih pitanja treba li pričekati proljeće kad su cijene automobila niže. Dojam je da će proljeće iduće godine ipak biti izuzetak.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI