fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Renault oživljava “četvorku”: Predviđen je izlazak na tržište 2025. godine

Autor: dnevno.ba

Preporođeni hatchback Renault 5 neće biti sam jer će mu se pridružiti i moderna verzija klasičnog Renaulta 4 koja je također dio plana za buduću ponudu električnih automobila.

Prototip Renaulta 5, čija će se produkcijska verzija pojaviti 2023. godine, predstavljen je kao kamen temeljac budućih planova za napredak cijele grupacije. Bit će to jedan od sedam električnih vozila, odnosno četiri putnička i tri komercijalna vozila, koja će Renault plasirati na tržište u narednih pet godina.

Najnoviji izvještaji govore da francuska kompanija namjerava oživjeti Renault 4 i Renault 5 i učiniti ih električnim automobilima, a dosad je prototipom najavljen samo Renault 5. Ipak, iz Renaulta su potvrdili da je u planu još najmanje jedno “oživljavanje”, a insajderi tvrdi de se radi o Renaultu 4 čija će se električna verzija pojaviti 2025. godine.

Šef Renaultovog dizajna Gilles Vidal je kazoa da bi neki budući modeli mogli imati retro-futuristički dizajn, dok će ostatak ponude biti “super originalan i orjentisan prema budućnosti”.

Nova “četvorka” će biti bazirana na CMF-B platformi kao i Renault 5, a oba modela će biti namijenjena B segmentu te će ih odlikovati retro dizajn.

Originalni Renault 4 se proizvodio od 1961. do 1994. godine, a s proizvodne trake je sišlo više od osam miliona primjeraka. On je prije svega dizajniran da bude svestrano vozilo u ruralnim dijelovima Francuske.

Moderna verzija bi predstavljala mali električni automobil dimenzijama blizak kompaktnom crossoveru te bi se razlikovao od više sportskog hatchbacka, Renaulta 5. Takav model bi dobio i kompaktnu komercijalnu verziju idealnu za gradske dostave.

Renault 5 se očekuje 2023., a Renault 4 2025. godine te bi trebali poslužiti kao zamjena za model Zoe koji je doživio velike promjene 2019. godine. Moguće je i da će jedno vrijeme biti dostupna sva tri modela, Zoe bi bio osnovni model, a Renault 4 i Renault 5 više namijenjen kupcima fokusiranijim na stil.

Renaultov novi napad na tržište električnih automobila počinje 2022. godine modelom Megane eVision, a 2023. godine se očekuje i drugi električni model iz C segmenta baziran na isto CMF-EV platformi kao i Megane.

Novi SUV modeli su ključ izgradnje uspjeha u većim C i D segmentima jer su profitabilniji modeli osnova plana kompanije za povećanje profita.

Renault priprema sedam novih automobila za C i D segmente za naredne četiri godine, a dva će biti električna.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});