fbpx

RUF BTR: Ovo je san svakog ljubitelja klasičnih automobila Porschea

Autor: dnevno.ba

Vlasnik je živio na relaciji Njemačka - California te je želio na američko tlo transportovati svoj automobil, tako da je klaster kalibriran na milje te je automobil je prešao 83.685 kilometara,

RUF BTR je automobil koji će htjeti svaki ljubitelj Porscheovih klasičnih automobila. . Jedan takav primjerak se našao na prodaji.

Porsche 911 na fotografijama započeo je svoj život 1981. godine kao Turbo Coupe lakiran u bijelu boju i opremljen crnim nebom, električnim šiberom i zatamnjenim vjetrobranskim staklom, a šest godina kasnije ga je njemačka kompanija RUF Automobile modificirala po BTR specifikacijama na zahtjev vlasnika.

RUF je unaprijedio motor te povećao njegovu zapreminu na 3,4 litra, ugradio novi međuhladnjak, dodatni prednjih hladnjak ulja, izduvni sistem s četiri cijevi te je napravio još nekoliko modifikacija, a rezultat je bilo povećanje snage na 374 KS. Pomenuti motor je uparen s RUF-ovim petostepenim mjenjačem koji snagu prenosi na stražnje točkove.

Vlasnik je živio na relaciji Njemačka – California te je želio na američko tlo transportovati svoj automobil, tako da je klaster kalibriran na milje. Automobil je dobio tempomat i sigurnosni sistem, a 1987. godine je transportovan u Los Angeles. Godinu dana kasnije je dobio novi ovjes i sjedišta, a održavali su ga specijalisti za Porscheove automobile u Los Angelesu.

Početkom 2000-tih RUF BTR je promijenio još dva vlasnika, ali je ostao u Californiji gdje je motor ponovo složen prije nego je završio u Virginiji krajem desetljeća. Tu je također dobio i aftermarket ozvučenje. Godine 2015. ga je kupio privatni kolekcionar iz Michigana koji ga je ponovo lakirao godinu dana kasnije.

Porsche je ponovo prodan 2108. godine, a sada traži sljedećeg vlasnika. Trenutno su na automobilu kovane 17-inčne felge s Continental gumama, u unutrašnjosti je upravljač presvučen kožom, kao i ručica mjenjača napravljena od drveta.

Automobil je prešao 83.685 kilometara, a procjenjuje se da će biti prodan po cijeni između 90.000 i 110.000 dolara kada se nađe na aukciji 21. aprila.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI