fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
facebook

Rusi ostaju i bez Mercedesa, automobilski div objavio potpuno povlačenje

Autor: Dnevno.ba

Mercedes je posljednja u nizu velikih kompanija Zapada koje se potpuno povlače iz Rusije nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači.

Ova tvrtka sa sjedištem u Njemačkoj početkom je ožujka prestala proizvoditi u Rusiji, ali i izvoziti svoje proizvode u tu zemlju, piše BBC.

Sada iz Mercedesa kažu da će se potpuno povući s ruskog tržišta i dionice u svojim tvrtkama-kćerima prodati lokalnom investitoru.

Japanski Nissan napustio je Rusiju ranije ovog mjeseca, nakon što su to isto učinili Toyota i Renault.

Nissan je pretrpio gubitke od 700 milijuna dolara u predaji svog biznisa državnoj tvrtki za nominalnu naknadu koja je navodno iznosila manje od jednog eura.

Harald Wilhelm, financijski direktor Mercedesa, kaže da se ne očekuje da će napuštanje ruskog tržišta imati ikakve ozbiljne posljedice na profite tvrtke.

Ova odluka donesena je nakon što su mnoge kompanije Zapada otišle iz Rusije ranije ove godine, uključujući američke divove Starbucks, McDonald’s i Coca-Colu.

Druge automobilske tvrtke, kao što su Jaguar Land Rover, General Motors, Aston Martin i Rolls-Royce, prestale su s dostavom svojih vozila u Rusiju nedugo nakon početka rata.

James Baggott, glavni urednik stranice Car Dealer Magazine, rekao je da je Mercedes prekidanjem izvoza i operacija u Rusiji slijedio poteze drugih kompanija ranije ove godine, ali mnogi drugi proizvođači automobila vrlo brzo su se potpuno povukli iz zemlje.

Bilo je neobično da Mercedes nije učinio isto ranije, rekao je Baggott za BBC.

“Rusija je prije rata bila lukrativno tržište za proizvođače luksuznih automobila kao što je Mercedes, a njegovi modeli G Wagen i S Class bili su vrlo popularni među ruskom elitom,” rekao je. “Možda se Mercedes nadao da će rat završiti brzo, a sada kada se to čini malo vjerojatno, tvrtka je napokon donijela (prekasnu) odluku da se potpuno povuče iz zemlje.”

Natalia Koroleva, direktorica za Mercedes-Benz u Rusiji, rekla je u izjavi da su glavni prioriteti bili ispunjavanje obveza prema ruskim klijentima, kao i očuvanje poslova u Rusiji.

Udruga europskih biznisa (AEB) rekla je da je između siječnja i rujna u Rusiji prodano 9.558 Mercedesovih automobila, što je pad od 72.8 posto u odnosu na prošlu godinu.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});