fbpx

Santa Fe dobio prvi senzor za otisak prsta u autoindustriji

Autor: Dnevno.ba

Hyundai je predstavio prvu tehnologiju senzora otiska prsta koja omogućuje otključavanje vratiju, ali i pokretanje automobila. Tehnologiju će prvo ugraditi u SUV model Santa Fe, a bit će ponuđena na određenim tržištima već u prvom kvartalu ove godine. Da bi otključao vozilo, vozač treba postaviti prst na senzor koji se nalazi na kvaki vrata, piše Vecernji.hr.

Šifrirane informacije o otisku prsta identificirat će se i poslati sustavu nadzora otiska prsta koji se nalazi u vozilu. Vozač na isti način može pokrenuti motor automobila dodirujući gumb za paljenje automobila koji je također opremljen senzorom za skeniranje otiska prsta.

Tehnologija pruža i mogućnost prilagodbe vozačkog okruženja. Nakon što očita otisak prsta, vozilo prema vozaču automatski podešava poziciju sjedenja, značajke povezivosti i poziciju bočnih retrovizora. Hyundai se bavio i sigurnosnim pitanjima, pa sustav analizira razlike u razini elektriciteta u različitim dijelovima te tako učinkovito sprječava krivotvorenje i lažne otiske prstiju.

Mogućnost tehnologije da pogrešno prepozna otisak prsta druge osobe kao vozača je samo 1 naprema 50.000, što ga čini pet puta učinkovitijim od uobičajenih ključeva vozila, uključujući i pametne ključeve. Štoviše, u učenju prepoznavanja otisaka prstiju u realnom vremenu koje podržava sustav “dinamičnog ažuriranja”, sustav senzora otisaka prstiju može kontinuirano poboljšavati svoju uspješnost.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI