Sprema li se tektonski poremećaj na europskom tržištu? Ova presuda mogla bi Mercedesu zabraniti prodaju vozila u Njemačkoj

Autor: dnevno.ba

Nakon dugotrajne borbe između velikih multinacionalnih kompanija Daimlera i Nokie, njemački sud u Mannheimu donio je presudu.

Daimler je optužen za kršenje Nokijinih patenata za mobilnu tehnologiju korištenjem neovlašteno te tehnologije u Mercedes-Benz automobilima.

Odluka suda u korist telekomunikacijske tvrtke, smatra Nokia, biti će značajan korak prema vrednovanju “inženjerskog rada inovatora u Nokiji i važan temelj da inovatori trebaju dobiti poštenu nagradu za upotrebu svojih izuma. “

Sud se priklonio Nokiji, presudivši da Daimler nije u skladu sa zakonom o intelektualnom vlasništvu koristio njihovu tehnologiju i nije htio potpisati ugovor o licenci za staničnu tehnologiju koja se koristi za povezivanje vozila Mercedes-Benz.

Daimler nije bio zadovoljan odlukom, najavivši žalbu na presudu.

Nokia traži honorar za svaki pojedini automobil koji se prodaje putem njihova programa licenciranja, međutim Daimler i dalje tvrdi da su naknade previsoke i stoga bi radije da Nokia šalje dozvole Daimlerovim dobavljačima.

Nokia se suprotstavlja ovom prijedlogu izjavom da su mnogi drugi proizvođači automobila koriste plan licenciranja, jer su Volkswagen i BMW Group već uključeni u program.

Patentirana tehnologija presudna je za automobile povezane s Mercedes-Benzom, tako da Daimler mora ili ostvariti ​​sudsku pobjedu ili prihvatiti ugovor o licenciranju.

Nakon ove pobjede Nokije, telekomunikacijska korporacija je u dominantnom položaju te čak imaju moć ukinuti prodaju Mercedesovih vozila u Njemačkoj, ali do takvog scenarija vjerojatno neće doći jer to otvara veliki financijski rizik u slučaju Daimlerove uvažavanja Daimlerove žalbe.

Vjerojatniji ishod je da Daimler pristane na Nokijin prethodni ugovor o licenciranju i plati dio za svako proizvedeno vozilo, međutim posljedice toga osjetili bi Daimler i njihovi dobavljači, jer se svako pojedinačno vozilo koje se prodaje pod markom Mercedes-Benza oslanja na Nokijinu tehonologiju.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI