ŠTO ĆE REĆI TAKSISTI? Uskoro bi ih moglo zamijeniti Amazonovo vozilo u obliku kočije

Autor: dnevno.ba

Tvrtka Zoox, nakon što je postala vlasništvo Amazona sredinom ove godine, predstavila je svoje prvo potpuno funkcionalno autonomno električno vozilo.

Neovisna Amazonova podružnica tvrdi da se radi o autonomnom taksiju koji je dizajniran za gusti promet u urbanom okruženju.

Foto: Zoox

Zoox je osnovan 2014. godine s ciljem modernizacije osobnog transporta, a u svom radu se bazira na kombiniranje umjetne inteligencije, robotike, dizajna vozila i obnovljive energije. U Zooxu žele sigurniju, čišću i ugodniju budućnost za sve.

Američka tvrtka je proizvela novi autonomni robo-taksi koji je dizajniran u formi kočije i nudi dovoljno mjesta za četiri putnika koji su, kada se smjeste u sjedala, okrenuti licem u lice. Naravno, upravljača nema jer se radi o potpuno autonomnom vozilu.

Maksimalna brzina iznosi 121 km/h, a vozilo ima sustav upravljanja na sva četiri kotača. Dužina iznosi 3,63 metra, tako da je autonomni taksi dovoljno kompaktan da stane na mali prostor, a sustav upravljanja mu omogućava da promjeni smjer bez kretanja unazad.

Foto: Zoox

Vozilo posjeduje bateriju od 133 kWh koja može izdržati 16 sati bez potrebe za punjenjem. Radi se o jednoj od najvećih baterija na tržištu.

Foto: Zoox

Zooxov autonomni taksi ima 100 sigurnosnih sustava koji se ne mogu naći u “običnim” automobilima. Tu su specijalni zračni jastuci dizajnirani za spomenutu konfiguraciju sjedala, nekoliko kamera, radar, LIDAR i još mnogo toga.

Foto: Zoox

Zooxov autonomni taksi je trenutno u fazi testiranja u Las Vegasu, San Franciscu i Foster Cityju.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI