fbpx

Što donosi novi pravilnik o vozačkim dozvolama u BiH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Državne, entitetske i županijske institucije napravile su novi Pravilnik o vozačkoj dozvoli kojim se propisuje oblik, izgled i sadržaj obrasca vozačke dozvole, postupak i način izdavanja vozačke dozvole, zamjena vozačke dozvole i strane vozačke dozvole, poništavanje vozačke dozvole te način vođenja evidencije o vozačkim dozvolama.

Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole ubuduće će se morati podnijeti u roku od tri mjeseca nakon položenog ispita za vozača, piše Radiosarajevo.

To je jedna od novosti u ovoj oblasti koje donosi novi Pravilnik o vozačkoj dozvoli, a koji je jučer stupio na snagu u BiH. Sada je, naime, propisano da uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, koje se prilaže uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, ne može biti starije od tri mjeseca.

Po dosadašnjem pravilniku u ovoj oblasti, koji je na snazi bio prethodnih 12 godina, nije bilo ovakvog roka važenja uvjerenja. U BiH je dostupno sve više automobila s automatskim mjenjačem, pa je propisana i nova odredba u ovom pravilniku po kojoj onome tko se obučavao i vozački ispit polagao na vozilu s automatskim mjenjačem to se sada može i upisati u vozačku dozvolu. “osobi koja je osposobljavanje i ispit za vozača obavljala na motornom vozilu s automatskim mjenjačem u rubrici ‘Napomena’ se unosi izraz ‘Automatski prijenos’ i upisuje kod ‘10.02.’”, navodi se u novom pravilniku koji je donijelo Ministarstvo prometa i veza BiH.

Novi pravilnik je, ističu iz ovog Ministarstva, donesen da bi se ova pravila usuglasila i s odredbama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH. Važna je napomenuti da se ove promjene neće odraziti na cijenu vozačke dozvole, a nije se mijenjao ni izgled vozačke dozvole, koji je propisan prije pet godina.

Više o vozačkim dozvolama možete pročitati OVDJE

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI