fbpx

Što kada natočite pogrešno gorivo u auto?

Autor: tPortal.hr

Što napraviti u slučajevima kada sami utočite pogrešno gorivo u svoje vozilo.

To može dovesti do neželjenih posljedica, a one su uglavnom prilično skupe. Evo što trebate napraviti ako dođete u takvu nezgodnu situaciju.

Prestanite točiti i nemojte upaliti motor

Kada u trenutku točenja goriva primijetite da ste posegnuli za pogrešnim pištoljem za gorivo, najbitnije je da odmah zaustavite proces točenja. Nakon toga nikako nemojte pokušati pokretati motor svog vozila te izvadite ključ iz brave za pokretanje ako još uvijek imate takav sustav. Odnosno, nemojte aktivirati dugme Start kod novijih vozila. U modernim automobilima često se već pri otvaranju vrata vozila – a najkasnije pri uključivanju paljenja – aktivira osjetljiva pumpa za ubrizgavanje goriva. U svakom slučaju, odmah treba pročitati u priručniku koje konkretne korake treba poduzeti u vašem vozilu u tom slučaju.

Pogledajte u kojim slučajevima obično treba ispumpati kompletnu količinu goriva iz vašeg spremnika, a u kojim slučajevima možete nadopuniti spremnik i pažljivo nastaviti s vožnjom.

Evo što savjetuju stručnjaci iz njemačkog ADAC-a.

Utočili ste benzin E10 umjesto benzina E5?

Njegova je posebnost sadržana u njegovu imenu: E10 sadrži deset posto biogoriva, a E5 do pet posto. Ipak, neki automobili mogli bi imati problema u sagorijevanju goriva oznake E10. Čak i jedno pogrešno punjenje spremnika gorivom E10 može dovesti do ozbiljnih i trajnih oštećenja. U slučaju pogrešnog točenja uvijek slijedite upute proizvođača vozila. No prema stručnjacima iz ADAC-a, ako niste natočili veliku količinu ovog goriva, može biti dovoljno napuniti spremnik gorivom s niskom razinom etanola (Super Plus) bez odgađanja kako bi se postigla nekritična etanolska mješavina. S druge strane, ako ste natočili E10 do vrha spremnika, potrebno je ispumpavanje – ovisno o specifikacijama proizvođača vozila.

Utočili ste benzin umjesto dizelskog goriva?

Ako niste pokrenuli motor ili paljenje, dovoljno je ispumpati smjesu benzina i dizela iz spremnika. Međutim, ako je motor već radio, možda će biti potrebna zamjena cijelog sustava ubrizgavanja, uključujući visokotlačnu pumpu, brizgaljke, vodove goriva i spremnik. To može koštati puno.

Popravak je obvezan ako su u sustavu goriva već formirane strugotine. Jer čak i ako motor još uvijek radi, dijelovi sustava za ubrizgavanje pod visokim tlakom već su pretrpjeli štetu – benzin odmah ispere prijeko potreban dizelski film za podmazivanje, što završava potpunim oštećenjem crpke. Postoji široko rasprostranjena zabluda da malo benzina u dizelskom gorivu ne škodi, osobito zimi. Danas to više nije točno.

Međutim, ako se radi o starijem dizelskom vozilu (vorteks ili pretkomorni dizel, a ne izravno ubrizgavanje), onda nekoliko litara benzina obično nije štetno s preostalom količinom dizela.

Utočili ste dizel umjesto benzina?

Čak i uz male količine, nemojte ostavljati motor uključen. Ako shvatite da ste utočili pogrešno gorivo tijekom vožnje, odmah ga zaustavite i isključite motor. Ako nema nikakvih uputa u priručniku, obratite se ovlaštenoj radionici proizvođača vašeg vozila. Ovisno o motoru i količini pogrešnog goriva, možete ili nastaviti pažljivo voziti (i uvijek napuniti odgovarajućim gorivom) ili morate isprazniti cijeli spremnik goriva. Oštećenja sustava ubrizgavanja i naknadna šteta na ispušnom sustavu ne mogu se isključiti.

Regular benzin umjesto super ili super plus goriva?

U većini slučajeva možete to učiniti bez ispumpavanja ako ne zahtijevate visoke performanse motora. Za početak, to znači odustajanje od maksimalne brzine, smanjenje snage u vožnji uzbrdo i vuču prikolice. Napunite spremnik benzinom odgovarajuće kvalitete.

AdBlue natočen u spremniku dizelskog goriva?

Malo je vjerojatno to da dizelsko gorivo slučajno natočite u spremnik AdBlue: razlog leži u malenom grlu za punjenje tekućine AdBlue (promjer 19,75 mm) jer mu ne odgovaraju pištolji za točenje goriva (dizel 25 mm, promjer benzina 21 mm) ili uobičajene cijevi rezervnih spremnika goriva. Točenje AdBluea u spremnik za dizelsko gorivo je, međutim, lako moguće u vozilima bez zaštite od pogrešnog točenja goriva: naprimjer, kada se koriste komercijalno dostupni kanistri od pet ili deset litara s jednostavnom cijevi za punjenje.

No bez obzira na to je li AdBlue napunjen u spremniku za dizelsko gorivo ili obrnuto, posljedična šteta može biti jednako skupa, kao npr. prilikom punjenja spremnika goriva benzinom.

Autor: tPortal.hr

ZADNJE VIJESTI