fbpx

SUD PRESUDIO! VLASNICI VW-a, AUDIJA, ŠKODE I SEATA IMAJU PRAVO NA ODŠTETU: Novac će dobiti i kupci polovnih automobila

Autor: Dnevno.ba

Županijski sud u Amsterdamu donio je odluku po kojoj vlasnici automobila koje je proizvela Volkswagen grupa imaju pravo na odštetu, prenosi Reuters.

Naravno, na odštetu nemaju pravo svi vlasnici VW-a, već se odluka odnosi na one modele u koje je ugrađen softver namijenjen lažiranju rezultata emisije plinova iz dizel motora. Prema odluci suda, vlasnici tih automobila imaju pravo na odštetu, bilo da su kupili nove automobile ili polovne.

Od 1.500 do 3.000 eura

Prema odluci nizozemskog suda, pravo na odštetu u iznosu od 3.000 eura imaju kupci VW-a, Audija, Seata i Škode koji su vozila sa instaliranim softver kupili kao nova, dok bi vlasnici polovnih automobila trebali dobiti kompenzaciju od 1.500 eura.

Naknada, na koju njemački proizvođač automobila još uvijek može uložiti žalbu, obuhvaća oko 150.000 automobila koje su prodali dileri na koje se ciljalo u kolektivnoj tužbi, naveo je sud.

Skupa afera

Ovo je najnovija u nizu presuda o naknadi štete i novčanim kaznama izrečenim Volkswagenu otkako je tvrtka 2015. priznala da koristi manipulativni softver kako bi dizel motori pokazali nižu emisiju plinova od stvarne.

Njemačkog proizvođača vozila je ovaj skandal, poznatiji kao afera “Dieselgate”, od izbijanja do danas, koštao više od 32 milijarde eura na ime kazni, popravaka i sudskih troškova.

Tvrtka je zbog toga tužila svoje tadašnje izvršne direktore, a sud se tek treba očitovati o toj tužbi.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI