SVI POD JEDNOM KAPOM: Stvara se četvrta po veličini autokompanija u svijetu, poznato i kako će se zvati

Autor: dnevno.ba

Dioničari francuske grupe PSA, krovne tvrtke proizvođača automobila Peugeot, Citroen i Opel, odobrili su u ponedjeljak planirano spajanje s talijansko-američkim proizvođačem automobila Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Predloženo spajanje odobreno je velikom većinom glasova, priopćila je kompanija.

“Spremni smo za ovo spajanje”, rekao je izvršni direktor PSA-e Carlos Tavares, koji će voditi i novu tvrtku. Obećao je da će uskoro biti objavljen datum spajanja.

Europska komisija dala je zeleno svjetlo spajanju u prosincu. Povezivanjem PSA i Fiat Chryslera nastat će četvrta autokompnija u svijetu po broju prodanih automobila, imena Stellantis, po latinskoj riječi za zvijezdu.

Pojedinačna imena brendova kao što su Opel, Peugeot, Citroen, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo, Lancia, Abarth i Dodge bit će zadržana.

PSA i FCA postigli su dogovor o spajanju u prosincu 2019., a prema prvim informacijama, trebalo bi biti provedeno najkasnije do kraja ožujka ove godine.

Prije pandemije Fiat Chrysler i PSA zajedno su prodavali oko 8,7 milijuna vozila godišnje i imali su promet od 170 milijardi eura. Veći su u 2019. bili samo Volkswagen, Toyota i francusko-japanska skupina Renault-Nissan.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI