fbpx

Toyota prelazi sve granice! Predstavili vozilo zanimljivog imena koje će biti poslano na Mjesec

Autor: dnevno.ba

Toyota je prošle godine najavila neobični projekt, a odnosi se na lunarni rover koji će se kretati po površini Mjeseca.

Toyota se udružila s japanskom svemirskom agencijom JAXA, a dosad su već objavljeni neki koncepti koji otkrivaju kako bi mogao izgledati.

Foto: Screenshot

No, nedostajalo mu je ime, a sada je otklonjena i ta dilema. Toyota i JAXA su priopćile da će njihov lunarni rover nositi ime Lunar Cruiser.

Porijeklo je više nego očigledno. Toyota Land Cruiser je možda i najpoznatiji model japanske kompanije te je prisutan od 1951. godine Posljednja generacija je prisutna već duži niz godina, a uskoro će se pojaviti i redizajn.

Foto: Screenshot

Ime Lunar Cruiser je izabrano i zbog “poznatog osjećaja koji budi u ljudima koji su dio razvoja i proizvodnje prototipa rovera, kao i zbog prepoznatljivosti u široj javnosti”.

Kao i Land Cruiser, Lunar Cruiser mora biti kvalitetan, izdržljiv i pouzdan. Za kretanje će koristiti tehnologiju gorivih ćelija vodika koja će mu omogućiti da pređe oko 10.000 kilometara na površini Mjeseca, a unutrašnjost rovera će biti pod pritiskom kako bi putnici mogli boraviti u njoj.

Jedan od izazova su i gume koje moraju izdržati grub i stjenovit lunarni teren. Ako sve bude išlo prema planu, JAXA će lansirati Lunar Cruiser na Mjesec u drugoj polovici ovog desetljeća.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI