Tvornica iz Srbije napravila univerzalni punjač za automobile

Autor: Dnevno.ba

JAGODINA - Tvornica elektro-materijala i alata "FEMAN" iz Jagodine proizvela je univerzalni punjač za elektrovozila i električne automobile, koji automobile s baterijom od 24kWh puni za 20 minuta.

Punjač je softverski prilagođen srpskoj elekto mreži i može da se postavi na svim objektima koji imaju dovod industrijske struje, ima konektore za američka, japanska i europska vozila, prošao je sve ateste, ravan je svjetskom, a četiri puta je jeftinji, rekli su za Tanjug stručnjaci ove tvornice.

Uz to ima “integaraciju s nekoliko rješenja za platne i fakturne račune, omogućava lako i sigurno plaćanje putem platnih terminala, opremljen je i internet aplikacijama koje korisnicima pružaju mogućnost jednostavnog priključenja njihovih uređaja na različite softverske sisteme energetskih mreža”, objašnjavaju u FEMANU i ističu da “ta mogucnost olakšava daljinsko plaćanje, održavanje i nadogradnju funkcija”.

Težak je 270 kilograma, namijenjen je prvenstveno za osiguravanje prometne infrastrukture električnih vozila, kao punjačka stanicu na autoputevima, taksi stanicama s elektroautomobilima i za infrastrukturu specijalnih elektro vozila za parking servise, parkinge supermarketa, samostojeći je…

Punjač objedinjuje sva tri postojeća standarda koja postoje za punjenje, a svaki od tri priključka ima snagu od 60kWh.

FEMAN je za ovaj punjač, dobio “posebno priznanje” Eko auto u kome stoji da se dodjeljuje “za osvajanje proizvodnje univerzalnog punjača za elektro vozila i električne automobile”.

“Svečano uručenje trebalo je biti na ovogodišnjem Sajmu automobila u Beogradu, koji je odložen zbog pandemije korona virusa. Riječ je o ekološkoj nagradi”, navode u tvornici.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI