fbpx
07.02.2020., Zagreb - Vozila drzavnih institucija koja ce se prodavati na javnoj drazbi izlozena u skladistu TRCZ u Sesvetama. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U BiH se na novi auto čeka i devet mjeseci

Autor: dnevno.ba

Kada se dogodila pandemija 2020., automobilska industrija se našla u velikom problemu, a oporavak se očekivao tijekom 2021.

Ove godine proizvođače automobila zadesila je kriza za nabavom dijelova, pogotovo mikročipova, tvornice se zatvaraju, a mnogi su mislili da će do oporavka doći sljedeće godine. Međutim, prema najnovijim prognozama, ova kriza bi mogla potrajati nešto duže.

Nakon više od tri desetljeća u kojima je proizvodnja automobilske industrije premašivala potražnju, tijekom pandemije situacija se sasvim preokrenula.

Proizvođačima nedostaju čipovi, došlo je do problema u lancima opskrbe, rastu cijene sirovina. Proizvodnja zapinje, kupci vozila više ne mogu računati na velike popuste, a na naručene automobile čekaju mnogo duže nego ranije. Rokovi za isporuku su produženi, a u autosalonima se nerijetko može čuti kako je ovih dana teže nabaviti automobil nego ga prodati. U studenome je u BiH prodano 557 novih automobila, što je rezultat ravan najlošijim razdobljima unatrag 20 godina, no nije puno gore nego istog mjeseca protekle godine (566), kad je pandemija bila u punom jeku.

Od 1. siječnja do 1. prosinca uvezeno je 50.060 automobila, od čega je 6.800 novih i 43.260 rabljenih. U istom razdoblju lani uvezeno je 6.176 novih i 31.083 rabljena vozila. Osim toga što se na automobile duže čeka, oni su i skuplji.

Prema riječima Harisa Muratovića, predsjednika Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, cijene novih automobila u BiH, između ostalog, uvećane su za nekih 10 do 20%.

Tržište automobila na svjetskoj razini, pa tako i na europskoj, doživjelo je jednu post-COVID traumu koja se očituje u nedostatku određenih dijelova i komponenti pri proizvodnji automobila. Mi smo svi dobili oskudne količine automobila, odnosno nismo u mogućnosti dobiti one količine koje smo naručivali na početku godine, kazao je za Faktor Muratović.

Zastupnici i trgovci automobilima su se u početku pandemije suočili s viškom u skladištu.

Zbog toga smo svi mi koji se bavimo ovim poslom pravili akcije, snižavali cijene te davali neke dodatne pogodnosti klijentima kako bismo riješili te zalihe. Donekle smo svi uspjeli, kazao je.

Svi oni klijenti koji su 2020. odgodili kupnju automobila, uključujući i tvrtke te rent-a-car agencije, to su uradili u 2021., prenosi Večernji list.

Da bi kompenzirali taj nedostatak u 2021., počeli su nabavljati auta većim intenzitetom nego što smo mi planirali, kazao je Muratović.

Na isporuku automobila čeka se čak i do 9 mjeseci, a nekad je to bilo 90 do 120 dana.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI