fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U posljednjih deset godina na području Kantona Sarajevo ukradeno 7.257 automobila

Autor: Faktor.ba

SARAJEVO - U posljednjih deset godina na području Kantona Sarajevo ukradeno je 7.257 automobila. Od toga broja, prema statistikama MUP-a Kantona Sarajevo, vraćeno je nešto manje od 30 posto, što policijskim intervencijama što u akcijama samih građana.

U navedenom periodu, prema statistikama FUP-a, u cijeloj Federaciji BiH ukradeno je više od 9.000 vozila. Nastala materijalna šteta je ogromna i mjeri se milionima maraka. Kako se čini Federacija BiH je raj za automafijaše, s obzirom na to da se u Republici Srpskoj, prema zvaničnoj statistici entitetskog MUP-a, krade oko sedam puta manje vozila. Primjera radi tokom 2016. godine lopovi su odvezli 126 automobila u RS, a čak 897 u FBiH.

Najveći broj vozila godinama nestaje na području Sarajeva, a potom i u zapadnoj Hercegovini, Mostaru, Tuzli te na području Srednjobosanskog kantona. Organizirane kriminalne grupe kradu skupocjena vozila, dok pojedinci kradu manje vrijedne automobile. Lusuzna auta lopovi kradu uz pomoć tzv. dekodera ili “bypassa” pomoću kojih onesposobe poseban kod na ključu automobila kako bi ga upalili i pokrenuli. Takav dekoder može se kupiti i na internetu, a za luksuzna vozila košta od 10 do 15 hiljada KM. Navodno, na kontrolama prolazi kao obični alat za servisiranje vozila.

Automobili koji se kradu u našoj zemlji uglavnom završavaju u susjednim državama, prevashodno Republici Srbiji, a tamo prelaze uglavnom preko šireg graničnog pojasa na području Rudog. Jedan broj automobila policija uspije povratiti dok to isto rade i sami vlasnici limenih ljubimaca. Međutim, navjeći broj vozila se nikada ne pronađe.

Ono što je zanimljivo jeste da vlasnici ukradenih četvrotočkaša koji ne bivaju pronađeni ne dobiju ama baš nikakvu odštetu kao oštećeni, iako glavni krivci za nestanak njihovog automobila bivaju uhvaćeni, procesuirani i kažnjeni.

Autor: Faktor.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});