fbpx

VIDEO: BMW uvodi punjenje baterija bez žice, a kablove šalje u povijest

Autor: Autopress.hr

Još u rujnu 2017. godine Continental je predstavio sustav za punjenje baterija automobila bez žice, a BMW ga prvi uvodi u serijsku proizvodnju.

Naime, na salonu automobila u Frankfurtu 2017. godine Continental je predstavio sustav koji omogućava punjenje baterijskog paketa automobila s hibridnim i električnim pogonskom sklopom. To samo po sebi ne bi bila nikakva vijest da sustav uključuje i kabel. No, ovaj ga nema, a prijenos energije je potpuno bežičan. Mnogi posjetitelji salona stoga su s velikim zanimanjem pratili događanja na štandu tvrtke Continental koja je već desetljećima jedan od lidera po pitanju tehničkih inovacija u automobilskoj industriji.

BMW je prvi prepoznao potencijal da se ta nova tehnologija uvede u serijsku proizvodnju pa je na salonu automobila u Detroitu u siječnju 2018. godine predstavio svoju izvedenicu. Radi se o punjaču koji se postavi na pod te uključi u struju, a automobil je potrebno samo parkirati točno iznad punjača, pri čemu pomažu upute vozaču preko Infotainment sustava. U trenutku kad se automobil zaključa punjač kreće s procesom indukcijskog punjenja baterijskog paketa.

Prvi model koji je uvrstio sustav bežičnog punjača je hibridni BMW 530e iPerformance, čiji se baterijski paket ovim načinom može napuniti za 3,5 sata, obzirom da je snaga punjenja 3,2 kW, a kapacitet baterija 9,2 kWh. S punim baterijama BMW 530e iPerformance može samo na struju prijeći 50 kilometara, što je sasvim dovoljno, obzirom da su brojna istraživanja pokazala kako prosječan stanovnik EU dnevno ne prijeđe više od 60 kilometara.

BMW tvrdi kako je učinkovitost njihovog sustava za bežično punjenje baterija 85 posto. Pritom udaljenost podnice automobila od punjača iznosi osam centimetara. Naravno, snaga punjača još uvijek nije dovoljna za bežično punjenje potpuno električnih automobila, koji imaju višestruko veći kapacitet baterijskog paketa, ali stručnjaci predviđaju kako niti takvo rješenje nije daleka budućnost.

Naime, već su godinama u tijeku brojna istraživanja o bežičnom punjenju električnih automobila putem prometnice. Dakle, cesta bi pohranjivala sunčevu energiju te potom indukcijski punila električne automobile tijekom vožnje. Ovakav princip rada je ostvariv, ali iziskuje golema financijska sredstva pa je za očekivati da bi prvi sustavi mogli zaživjeti u gradovima, a bili bi namijenjeni električnim autobusima koji stalno voze istim rutama.

Autor: Autopress.hr

ZADNJE VIJESTI