fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Tomislavcity

VIDEO Prvi “duvanjski” automobil: Pogledajte kako izgleda ručno izrađeni “Predator”

Autor: Dnevno.ba

Jedno od obilježja 20. stoljeća bilo je nastanak globalnih tvrtki. Početak nekih od najvećih veže se za garažu. Naizgled neostvarive ideje pretvarale su se u veličanstvena ostvarenja koja su mijenjala svijet. I mi ovdje pišemo o jednoj garaži i, mogli bi smo reći, ne nužno početku, piše tomislavcity.

Kada vas prijatelj pozove da vam pokaže „prvi duvanjski automobil“, ručno izrađen i unikatan, na prvu ste sumnjičavi. I kada vam kaže da će vas povesti do jedne garaže u Kongori da vidite to „čudo“ sumnja je i dalje prisutna. U najmanju ruku nevjerni ste kao Toma, ako ne vidite svojim očima i ne opipate svojim rukama.

I zaista, u Kongori, pred jednom, na prvu neuglednom garažom ugledate čovjeka zagonetnog osmjeha koji otvara vrata i pokazuje vozilo na četiri kotača. Rock Bouncer, vozilo namijenjeno za savladavanje nemogućih prepreka, off road vozilo koje vas oduševi na prvu!

Ivan Iko Krajina, zaljubljenik u vozila od kada zna za sebe ponosno stoji pored svoga životnog djela. Uspio je ostvariti dječački san. Napraviti vozilo u vlastitoj garaži i pri tome iskoristiti sve životno iskustvo stečeno u više automehaničarskih radionica, sudjelujući na utrkama u prvenstvu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Street Race utrkama te na oživljavanju starih i zaboravljenih trkaćih modela Lancie i Lotusa.

Tomislavgrad: Izumljen prvi “duvanjski” automobil, ručno izrađeni “Predator”
Iko u trenu govori nekoliko tehničkih detalja. Vozilo se zove Predator. Šasija je napravljena „iz glave“, od savijenih i zavarenih cijevi. Motor je V8 od BMW-a, izvorne snage 218 KS, a nakon friziranja oko 250 KS s okretnim momentom od 290 Nm. Portali su od Grand Cherokee, a ima tu dijelova i od Mercedesa, Lade, ali i skutera i nekih fitness sprava. Vozilo je teško oko 1150 kg (šasija oko 230 kg, motor 206, svaka guma i felga 43 kg, diferencijali 110 i 85 kg, reduktor i kardani oko 30 kg,…).

Od Ikine odluke da krene u izradu ovoga vozila do njegovog završetka prošlo je oko dvije godine. Posao je započet u vrijeme korone i bila je ideja napraviti neko vozilo za prijatelje iz Off road kluba 4×4 TG. Ali kako je vrijeme odmicalo i kako su se nazirale konture vozila, Iko je odlučio uozbiljiti posao i ići do kraja, napraviti vozilo koje će ne samo biti potpuno funkcionalno nego i estetski lijepo i privlačno. Mnogi su čak bili počeli sumnjati da će vozilo uopće biti završeno, ali Iko je bio uporan i strpljiv i svojim konačnim rezultatom sve zadivio. Iko ponosno navodi i nekoliko prijatelja koji su pomogli pri izradi pojedinih sklopova te im zahvaljuje i zajedno s njima uživa u konačnom rezultatu. Njima beskrajna zahvala, navodi Iko i napominje da će se oni sigurno prepoznati.

Sada vozilo tutnji kongorskim uličicama i brdima i izaziva pozornost svih. A probne vožnje do vrha Liba koje ponekad traju oko dvije minute pokazuju svu snagu ovoga vozila i dobru usklađenost svih dijelova. Oduševljenje je veliko i ne popušta.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});