fbpx

Vozila će morati imati automatski sistem za kočenje i neće se moći upaliti ako je vozač pijan!

Autor: Dnevno.ba

BRUXELLES - Sva nova vozila u Europskoj uniji morat će od 2022. godine imati ugrađen softver koji će automatski zaustaviti vozilo koje bude prekoračilo dozvoljenu brzinu.

Prijedlog je to koji će se uskoro naći pred Europskim parlamentom, a cilj je smanjiti broj prometnih nesreća koje nastaju upravo zbog neprilagođene brzine.

Softver koristi kombinaciju GPS-a, kamera za prepoznavanje prometnih znakova i naprednog softvera za mapiranje kako bi odredio lokaciju vozila i lokalno ograničenje brzine. Ako vozilo ide prebrzo, automatski će ga usporavati.

Prema riječima poljske zastupnice Roze Thun, dodatna oprema za automobile, kamione i autobuse spasit će ljudske živote.

– Sve svoje napore usmjerili smo na spašavanje života i ublažavanje ozljeda. Vrlo sam ponosna na Europski parlament. Uprkos svim našim razlikama, članovi su podržali ovaj ambiciozni prijedlog – izjavila je Thun.

Izvršni direktor Europskog vijeća za sigurnost prometa Antonio Avenoso kazao je da je ovo veliki korak naprijed kad je riječ o sigurnosti na cestama u Europi i da bi ova odredba u narednih 15 godina primjene mogla spasiti 25.000 života.

Osim ograničenja brzine, softver bi trebao i da otkrije pješake i bicikliste na cesti te da na vrijeme zaustavi vozilo.

Ovaj sistem će pratiti i budnost i pažnju vozača, a prilikom kretanja unazad moći će upozoriti vozače na pješake i predmete.

KLJUČ ZA PIJANE

Novi zakon otežat će i vožnju pod utjecajem alkohola. Zakonom će se propisati ugradnja uređaja za otkrivanje alkohola u dahu vozača, koji će držati vozilo zaključanim sve dok vozač ne testira svoj dah.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI