fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Advokat Feraget: David i Dženan su braća blizanci po nesreći

Autor: dnevno.ba

Na mirnom okupljanju ispred zgrade sarajevskog tužilaštva kada je predat zahtjev za ostavku glavne tužiteljice Sabije Sarajlije, novinarima se obratio i Ifet Feraget, advokat porodice Memić. Oni su nakon pet godina od ubistva Dženana Memića pokrenuli istragu koja je rezultirala hapšenjem policajca Hasana Dupovca i Zije Mutapa, oca Alise Mutap koja je bila sa Dženanom kobne noći kada je teško povrijeđen.

Advokat Feraget ne vjeruje da će zahtjev Muriza Memića za ostavkom tužiteljice imati ikakav rezultat, iako je prema njegovoj ocjeni utemeljen.

– Jučer je Tužilaštvo otvorilo istragu na osnovu dokaza koji su i u Kantonalnom tužilaštvu. Trebamo se upitati kako smo došli u situaciju da jedno tužilaštvo istražuje rad drugog – kazao je Feraget.

On je trakođer naveo da su dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda više nego dovoljan razlog „da se zapitamo da li svaki tužilac ima pravo podizati lažne optužnice“

– Svako ko je radio nezakonito mora biti procesuiran. To ne znači da će biti kažnjeni, samo tražimo odgovornost. Ovaj zahtjev je simboličan i vidjet ćemo šta će da se desi – naglasio je Feraget.

Dotaknuo se i statusa Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice u ovoj istrazi.

– U odnosu na Dalidu Burzić ne postoji naredba o provođenju istrage. Tužilaca je više i svi su morali biti procesuirani. Zahtijevamo odgovornost, dizanjem lažne optužnice niste sačuvali vrijeme koje vas štiti od progona. Pokazalo se da u ovom slučaju pravna država ne postoji – tvrdi Feraget.

On je naveo da se treba pustiti Tužilaštvo BiH da radi svoj posao.

-Pustit ćemo Tužilaštvo BiH da u miru radi svoj posao, ovo je treći Sud koji se bavi ovim slučajem, a slučaj je takav da bi jedan pravnik bez puno iskustva ovo riješio za 30 dana. Ako istražujete i procesuirate organizovani kriminal, ne radi se tu više o saobraćaju i to je svima jasno.Radi se o pokušaju da ubjede sve nas da ne vjerujemo svojim očima, svom razumu nego njima. Ja sam krivičnu prijavio podnio protiv više od 40 lica, na broju jedan je Dalida Burzić – kaže Feraget.

Dodao je i da tužioci nemaju pravo na specijalnu zaštitu.

-Više puta sam rekao da u tužilaštvima sjede kriminalci. Tužioci nemaju pravo na specijalnu zaštitu. Kao i svaki građanin mora odgovarati čim postoji osnov sumnje. U predmetu Dženan Memić niko ne kaže odakle zeleni kombi? Neka Dalida Burzić kaže s kim se sastajala na Vlašiću – pita se Feraget.

Naveo je i da su potrošena milionska sredstva na slučaj koji se je mogao riješiti za mjesec. Smatra da sve što se odnosi na ovaj slučaj može se primjeniti i na „slučaj Dragičević“.

– Svaka budala je mogla vidjeti nakon prvog pregleda tijela Davida Dragičevića da je ubijen. Jedan od zahtjeva je i da državno tužilaštvo preuzme i ovu istragu. Neko je ovu grupu koja je uhapšena predvodio, sada to treba dokazati Neka nam kažu otkud zeleno vozilo, neka nam kaže Dalida s kim se sastajala na Vlašiću, David i Dženan su braća blizanci po nesreći – zaključio je Feraget.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});