fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Aljoša Čampara priznao da predstavnici međunarodne zajednice pregovaraju o novom ravnatelju OSA-e

Autor: Dnevno.ba

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo te ministar unutarnjih poslova FBIH Aljoša Čampara (NiP) govorio je za TV Sarajevo o političkim aktualnostima, odnosima unutar bošnjačkog blokas stranaka “Osmorka” i izboru novog ravnatelja OSA-e.

Čampara se osvrnuo na jučerašnji sastanak predstavnika Osmorke u sjedištu SDP-a tokom kojeg su nastavljene konzultacije o planu rada nove Vlade Federacije BiH.

https://youtu.be/qkXLSiYuPyY

“Osmorka je imala sastanak o finaliziranju programa rada Osmorke i Vlade FBiH u narednom periodu. Izdvajat ćemo i određene stvari za početak, da se Vlada FBiH odredi o infrastrukturnim projektima kao što su gradnja cesta i neki energetski projekti što nam je veoma bitno”, kazao je Čampara.

U vezi izbora potpredsjednika i predsjednika FBiH istaknuo je da je SIP BIH utvrdio kandidate za te pozicije, ali da postoji žalba Zlatana Begića (DF) kojeg su kandidirali izaslanici iz kluba Ostalih.

“Mislim da će ta žalba ići prema SIP-u pa prema Sudu BiH. Vjerojatno će to uzeti još nekih pet, šest dana. To ovisi od samih rokova koji su propisani”, naglasio je Čampara ističući kako je rok za donošenje odluke Suda BiH po žalbi Begića tri dana.

To znači da sjednica Zastupničkog doma koja je prema nekim najavama trebala biti održana danas, biti prolongirana za sljedeći tjedan.

“Ukoliko bude potvrde za ova tri kandidata, onda će se glasovati i time bi bilo zaokruženi neposredni i posredni izbori. Mi smo u fazi prikupljanja potpisa koji su skoro i gotovi, gdje želimo dokazati da imamo apsolutnu većinu u Zastupničkom domu potrebnu za imenovanje vlade, ali isto tako i u Domu naroda”, kazao je izaslanik NiP-a.

Govorio je i o tome hoće li Osmorka glasovati za Refika Lendu (SDA) kao potpredsjednika Federacije BiH.

“Što se mene tiče, ja bih glasao za sve kandidate koji su predloženi iz klubova naroda i apsolutno nemam nikakav problem s tim. Oni će između sebe odlučiti tko će biti predsjednik FBiH, ako tu ne bude konsenzusa, o tome će odlučiti Zastupnički dom”, objasnio je Čampara.

U slučaju blokada imenovanja nove federalne vlade očekuje reakciju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

“Ako SDA s DF-om i HDZ-om sve dogovori, ako mogu skupiti 50 plus jedan onda oni trebaju biti vlast. U tom trenutku neko tko je potpredsjednik iz SDP-a, NiP-a ili neke druge stranke nema pravo blokirati vlast. Isto to vrijedi i za SDA”, ističe Čampara.

Dodaje kako je Osmorka stabilna i da je skoro sve dogovoreno, čak i kada je u pitanju podjela resora u Vladi FBiH.

Govorio je novi izasnik NiP-a u Domu naroda FBiH i o najavljenoj smjeni rukovodstva OSA-e.

“To nije eventualno, nego sigurno. Rad se o čovjeku koji je ispunio uvjet za mirovinu i poznati su njegovi skandali s diplomama. Moj favorit je netko tko je častan, tko ima urednu diplomu i koji će se pridržavati i slova i duha zakona. Što se mene tiče, ja ne znam tko će biti. To su u pregovori predsjednici političkih stranaka, čini mi se i s međunarodnim predstavnicima jer je to institucija koja je bitna i zbog razmjene podataka”, komentira Čampara.

Tvrdi da se osobno ne miješa niti daje prijedloge za novog ravnatelja OSA-e te da nisu točne informacije koje su se pojavile u javnosti da on podržava bilo koga od imena koja su potencijalno nominirana za čelnu poziciju te sigurnosne agencije.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});