fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Pixabay

Analiza: Što čeka BiH nakon dobivanja statusa kandidata za EU?

Autor: Dnevno.ba

Nakon što je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji tek je sada pred njom pravi posao. Jer Unija očekuje od BiH ubrzani proces provođenja reformi, koji bi trebao doći uspostavom nove vlasti. Provjerili smo kada je realno očekivati sljedeći veliki korak, a to je otvaranje pregovora.

Dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji svakako je u mnogočemu ohrabrujuća vijest za Bosnu i Hercegovinu. I to je iznimno važan korak na njenom europskom putu. Međutim, razloga za slavlje i neku pretjeranu euforiju nema, jer određeni kriteriji i uvjeti se moraju ispuniti, navode sugovornici RTV HB, politolozi Ivan Kraljević i Marko Lucović.

Nakon što je ljetos Europska unija dala status kandidata Ukrajini i Moldaviji, a potom sada i Bosni i Hercegovini, ona je može se slobodno reći, malo izmijenila svoju politiku proširenja. Ali s jasnim strateškim promišljanjem, zadržavanja svoga utjecaja na ovim područjima.

Teško je odrediti neko realno vremensko razdoblje u kojemu bi Bosna i Hercegovina mogla otvoriti pregovore s Unijom, a pogotovo postati njenom punopravnom članicom. Ipak, to će u mnogočemu ovisiti o unutarnjim reformskim procesima, što nam svjedoče i primjeri nekih drugih zemalja poput Republike Hrvatske, Turske ili Srbije.

A u cijelom procesu nove vlasti će imati veliku odgovornost kako ovu zemlju odvesti do njenog strateškog cilja, punopravnog članstva u Europskoj uniji.

Pristupni pregovori s Europskom unijom kada ih i ako ih Bosna i Hercegovina otvori, bit će vrlo dinamičan proces. U kojemu će vlasti morati pokazati efikasnost, jer daljnji koraci ovise prije svega o BiH samoj.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});