fbpx
Antonio Balic/Cropix

BAKIR KOMENTIRA AKTUALNU SUTUACIJU: ‘Čović je uvijek tražio više i previše i neće to dobiti’

Autor: Dnevno.ba

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović bio je gost emisije BHT1 Uživo.

Komentirao je usvajanje proračuna: “Gospodin Bevanda se ponašao kao da marsovci predlažu budžet, sad kažu da je sve po zakonu… Mislili su da će pritiskom dobiti izborni zakon. Srpska strana ima svoje razloge, slabi državnu razinu, slabi Oružane snage”, kaže Izetbegović.

Komentirao je i sredstva koja su osigurana Središnjem izbornom povjerenstvu za listopadske izbore: “Ima deset milijuna, to je sasvim dovoljna, bit će izbori 2. listopada. Možda će ih pokušati odgoditi na mjesec dana, ali ja mislim da će to biti u 2. listopada, po ovom Izbornom zakonu”, kaže Izetbegović.

Upitan je li moguće donijeti sad izbornu reforumu, kratko je odgovorio: “Ne”. Potom se nadovezao zašto: “Način na koji se nešto pokušava uraditi je umanjilo šanse da se to uradi. HDZ je to radio pritiskom, uvlačeći Zagreb, Beograd, HAZU, predsjednika Hrvatske… pa i Rusija, sada Lavrov poziva da se Hrvatima popusti“, rekao je.

Osvrnuo se i na format stranaca oko pregovora: “To je bio pogrešan, reducirani format, što ima SDA s tim, tu su i lijeve stranke“, rekao je lider SDA, prenosi Bild.ba.

Komentirao je i Dragana Čovića kazavši kako je “uvijek tražio više i previše i da neće to dobiti”.

“On nije prihvaćao rješenja koja su išla u prilog njemu, ima da promijeni način kako se odnosi prema probosanskom i probošnjačkom bloku, ne može tako kako je zamislio”, rekao je Izetbegović.

Upitan je i je li dobio poziv na sastanak s HDZ-om, na što je odgovorio negativno. “Nikad više neću razgovarati jedan-na-jedan s Čovićem”, rekao je.

Potvrdio je i da će biti kandidat svoje stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva. Upitan što misli o kandidaturi Denisa Bećirovića, kazao je da mu želi svu sreću.

“Oni koji stoje iza njega stoje iza sebičnih interesa, nije SDA neprijatelj BiH”, rekao je.

Pohvalio se i uspjehom SDA. “U sedam-osam ciklusa, SDA nikad nije bila ispod 270-280 tisuća glasova. Svaka čast gospodinu Bećiroviću, ali ovo što je stalo iza njega? Radončić i Konaković bi HDZ-u isporučili ono što traži“, kaže lider SDA.

U kampanji i pred izbore očekuje oštru retoriku, ali nakon izbora – smirivanje.

“Mislim da nećemo dugo čekati na formiranje vlasti nakon izbora, evo vidimo i po gospodinu Bevandi”, kaže on i dodaje: “Da je Ukrajina šaptom pala, tko zna što bi to bilo, ovako se svi okreću na pravu stranu, Zapad će nadjačati, mi smo dio tog svijeta. Sam New York ima veći BDP od cijele Rusije. Rusija će se uvaliti u živo blato, oni koji su na Balkanu stavljat će se na pravu stranu“, ističe Izetbegović.

Osvrnuo se i na rezoluciju EPP-a. Kazao je da je to poraz HDZ-a, a HDZ sad pokušava spinovima to okrenuti za 180 stupnjeva, kaže on.

“Dodali su nešto novo, a to je zahtjev za paritetom, da trećinu vlasti drži blok HNS, ali je to izbrisano… Dobili su poniženje u svom dvorištu, HDZ Hrvatske je ozbiljna stranka, dobili su politički šamar”, kaže on.

Osvrćući se na pojedine zakone koji nisu usvojeni u BiH, kaže da to “blokiraju SNSD i HDZ”.

“Na ovim sad izborima, trebamo se svi potruditi da se pozicija u domovina naroda izmijeni, građani to moraju promijeniti za svoje dobro”, kaže.

Ostatak emisije u videu ispod:

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI