fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Coco Chanel, couturičre française. Paris, 1936. LIP-6958-102

Coco Chanel – modna ikona 20. stoljeća: Donosimo deset zanimljivosti koje niste znali

Autor: dnevno.ba

Smatra se najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. stoljeću

  1. PRAVO IME JOJ NIJE COCO

Rođena kao Gabrielle Bonheur Chanel, Coco je od svojih obožavatelja dobila poznato ime u vrijeme dok se pojavljivala kao cabaret pjevačica. Muški dio publike prozvao ju je Coco po pjesmama koje je pjevala- Ko Ko Ri Ko i Qui qu’a vu Coco. Srednji dio njenog imena, Bonheur, na francuskom znači sreća.

  1. ZANAT JE NAUČILA OD ČASNIH SESTARA

Coco je odrasla u siromaštvu i nakon što joj je majka umrla, poslana je u sirotište Aubazine Abbey. Tamo je od časnih sestara naučila šivati, glačasti i vesti.

  1. ŠEŠIRI SU BILI PRIJE ODJEĆE

Nakon što je postala ljubavnica bišeg vojnog časnika, 1908. s 23 godine, započeo je njezin interes za modu. Za svoje imućnije poznanice počela je izrađivati šešire što je dovelo do otvaranja radnje u Parizu koju je 9 godina financirao njen partner.

  1. BILA JE OPTUŽIVANA ZA SURADNJU S NACISTIMA

Tokom drugog svjetskog rata, Coco je izlazila s njemačkim špijunom te su tako potaknute glasine kako se i sama bavi sličnim zanimanjem. Špekuliralo se o njenim kontaktima raspoređenima po Španjolskoj i Engleskoj preko kojih šalje informacije nacistima.

  1. ŽIVJELA JE U HOTELU PREKO 30 GODINA

Chanel je sve do svoje smrti 1971. živjela u Ritz Hotelu u Parizu. Sve skupa provela je 37 godina u tom hotelu, a za vrijeme Drugog svjetskog rata u njemu su boravili i nacisti što je pojačalo glasine o njenoj dvostrukoj ulozi.

  1. UPOTREBA POZNATIH U REKLAMAMA

Iako je danas normalno da u reklamama gledamo poznate osobe, Coco Chanel je bila jedna od prvih dizajnera koja je to počela prakticirati. Fotografirala je poznate u svojim kreacijama i te fotografije upotrebljavala u reklamama.

  1. UTJECAJ NA ŽENE

U večernjim izlascima moglo se vidjeti Coco s kratkom kosom, inspirirajući žene da prihvate novi muškasti stil. Oslobodila je žene korzeta, „omekšala“ odjeću opuštenijim stilom koristeći tkanine koje su do tada korištene samo za izradu muškog rublja. Također, skratila je duljinu suknje kako bi se gležnjevi vidjeli.

  1. MALA CRNA HALJINA

Do dvadesetih godina prošlog stoljeća crna boja bila je rezervirana za pogrebe i udovice. 1926. godine Coco Chanel je u  svoju kolekciju koja će biti objavljena u američkom Vogueu uvrstila kratku crnu haljinu i time promijenila povijest. Vogue je haljinu proglasio komadom odjeće „koji će cijeli svijet nositi“, i bili su u pravu!

  1. CHANEL 5

Coco je bila prva osoba koja je imala „svoj“ parfem. Danas je Chanel br. 5 klasik, ali primarno je nastao kao parfem s potpisom. U svom nazivu nosi broj 5 jer joj je navodno gatara prorekla da je to njen sretan broj. Procijenjeno je da se svakih 30 sekundi proda jedna bočica ovog popularnog parfema.

  1. RADILA JE SVE DO SMRTI

U dobi od 71 godine ponovno je otvorila svoj dućan koji je bio zatvoren za vrijeme rata. Glumici Marlene Dietrich je rekla da je to učinila jer je „umirala od dosade“. Umrla je u dobi od 88 godina u Ritz Hotelu i zadnje riječi su joj bile: „Ovako se umire!“

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});