fbpx

Čović: Hrvati žele čuvati BIH. Učinit ćemo sve da kroz razgovore dođemo do dogovora

Autor: Dnevno.ba

Čović je naveo da Hrvati žele čuvati BiH, koja je i njihova domovina, ali da će, ako ne bude drugih rješenja, krenuti s inicijativama kako promijeniti Ustav BiH, odnosno uređenje Federacije BiH.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom vodi politiku da rata više nikada ne bude, te da je to jedan od razloga zašto je bilo važno da dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

“Učinit ćemo sve da kroz razgovore dođemo do dogovora kako više ne bi bilo nijedne žrtve politike”, rekao je Čović.

Čović je naveo da stoji iza svega što je rekao obraćajući se zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske, te da ostaje pri stavu da je Republika Srpska činjenica i realnost – od Daytonskog sporazuma pa nadalje, te da je element Ustava BiH.

“Cilj mi je bio i da Hrvatima koji žive u Republici Srpskoj poručim da nisu napušteni, te da kroz republičke institucije imaju podršku onih koji vode politiku u ime hrvatskog naroda”, rekao je Čović u srijedu za RTRS.

Smatra da su razgovori o Izbornom zakonu pri kraju, te da će Hrvatski narodni sabor na sjednici zakazanoj za 19. veljače zauzeti jasan stav o budućnosti hrvatskog naroda, kada je riječ o ovom zakonu.

“Vjerujemo da je odlukom Ustavnog suda Izborni zakon rasterećen određenih članova koji se tiču domova naroda, te dok se oni ne dopune nećemo imati uvjete za održavanje izbora”, rekao je Čović i dodao da očekuje da će pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH uskoro biti završeni.

Čović je naveo da Hrvati žele čuvati BiH, koja je i njihova domovina, ali da će, ako ne bude drugih rješenja, krenuti s inicijativama kako promijeniti Ustav BiH, odnosno uređenje Federacije BiH.

“Jedan broj političara iz Sarajeva morat će naučiti voljeti svoju zemlju, cijeniti svoj Ustav, umjesto što se hvale da su patrioti i probosanci”, rekao je Čović.

Čović je rekao da mnogo češće razgovara s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem nego s Dodikom, ali da se dogovori s predsjednikom SNSD-a provedu u djelo.

“Svaki razgovor i dogovor s Izetbegovićem se na kraju završi tako da se ispričava što se mora promijeniti nešto što smo dogovorili”, rekao je Čović.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI