fbpx
Screenshot: Youtube

Čović otkrio u kom pravcu idu razgovori: Vlade u HNŽ, ŽSB i HBŽ imat ćemo kroz sljedećih 15 dana

Autor: Dnevno.ba

U narednih 15 dana imat ćemo Vladu Županije Središnja Bosna, ali i vlade Hercegbosanske te Hercegovačko-neretvanske županije – rekao je u petak u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

– Što se tiče Središnje Bosne tu je posao završen. Mislim da ćemo idući tjedan na Skupštini i potvrditi Vladu Županije Središnja Bosna. Za područje Hercegbosanske županije gdje tri hrvatske stranke imaju većinu mislim da ćemo napraviti zajedničku Vladu. U tom pravcu sada idu razgovori. Kada je u pitanju HNŽ, naša županijska struktura razgovara s predstavnicima svih stranaka koje čine parlamentarnu skupštinu ovdje – poručio je Čović nakon konstituirajuće sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, prenosi Fena.

Dodao je kako je cilj do kraja idućeg tjedna definirati odnose u HNŽ-u, dok bi zadnji tjedan u svibnju trebali usuglasiti resore i dogovoriti imena.

– Bitno je imati 20 ruku potpore, odnosno dvotrećinsku većinu. Znam pogriješiti u tim rokovima jer želim biti proaktivan, ili kako vi kažete preoptimističan, ali sasvim je realno u narednih 20-ak dana da sve vlade budu imenovane – smatra predsjednik HDZ-a BiH.

Usuglasiti stavove i zakone

Podsjetio je na to da su pet predsjednika stranaka, a među njima i Milorad Dodik, bili sudionici na sastanku s europskim povjerenikom za proširenje Oliverom Varheljijem, gdje su nazočili i predstavnici Europske unije, kao i predsjedateljica Vijeća ministara.

– Dogovorili smo jako puno stvari, kao i ovaj dio koji mora biti završen u ovoj godini što se tiče izbornog zakonodavstva – podvukao je on.

Čović je istaknuo kako bi brzo trebao biti domaćin u Mostaru predstavnicima SNSD-a i ‘Trojke’, a kako bi usuglasili stavove i zakone koje treba usvojiti u Vijeću ministara, ali i da bi razgovarali o aktivnostima u Vladi FBiH.

– Naša prva aktivnost bit će okrenuta ispunjavanju uvjeta za integracijski proces. To je 14 uvjeta, među kojima je Izborni zakon – istaknuo je.

Na zajedničkom sastanku na kojem su bili svi oni koji, kako je rekao Čović, formalno popunjavaju mehanizme koordinacije u BiH, odnosno svi županijski i entitetski premijeri i predstavnici parlamentarnih skupština, što je mehanizam koordinacije koji je 2015. godine bio uvjet za predavanje zahtjeva za kandidacijski status, dogovoreno je da će na toj razini organizirati zajednički sastanci i rješavati zakoni jedan po jedan.

– VSTV je već završio svoj put, a u idućih mjesec dana ide čitav paket zakona. Tako ćemo politički otvoriti vrata i onda nećemo imati rasprave u Vijeću ministara, nego će se govoriti o tome je li zakon dobar ili nije dobar i može li biti bolji – naglasio je Čović.

Unutarstranačke aktivnosti

Na konstituirajućoj sjednici danas su, kako je podvukao Čović, informirali kolege o dolasku europskog povjerenika za proširenje Olivera Várhelyija te o projektima koje su tada dogovorili.

– Mislim da će se neke slične aktivnosti raditi zajedno s partnerima američke i europske administracije u narednih desetak dana. Ulazimo u jedan paralelan proces, odnosno dok izvršna i zakonodavna vlast ubrzavaju svoje aktivnosti, da onaj politički set odgovornosti koji stoji za ovu godinu privedemo kraju, a ima ih jako puno. Nama je ključno izborno zakonodavstvo – zaključio je Čović.

Kada su u pitanju stranačke aktivnosti, predsjednik HDZ-a je kazao da bi do kraja lipnja trebali završiti najveći dio unutarstranačkih izbora u temeljnim organizacijama, općinskim i gradskim, dok bi se do kraja srpnja trebale potpuno završiti unutarstranačke aktivnosti, odnosno ciklus izbora u HDZ-u za naredni četverogodišnji mandat.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI