fbpx

Crnjac: SDA poslati u oporbu i u HNŽ-u! Karamatić: SDA ne gleda prema EU nego na Bliski istok

Autor: Dnevno.ba

U emisiji Fokus na RTV HB gostovali su Mario Karamatić, predsjednik HSS-a u BiH i član predsjedništva HNS-a BiH i novinar Ivan Crnjac.

Tema emisije bila je potpisivanje sporazuma HDZ-a BiH, SNSD-a i Osmorke oko formiranja vlasti na državnoj razini. Karamatić smatra da je dozrelo vrijeme da se “SDA pošalje na klupu, na hlađenje” jer su se “umjesto europskim integracijama opredijelili za Ujedinjene Arapske Emirate i bliski istok”.

Ne može se, smatra čelnik HSS-a u BiH, “biti na strani Irana” dok traje kriza.

Crnjac je kazao kako su se oporbene bošnjačke i probošnjačke stranke “opredijelile praktično za antiSDA koaliciju”.

“Dosadilo je svima da im se prodaje priča o patriotizmu, a federalni premijer sudjeluje u prevari s respiratorima, koja je bila teška više milijuna eura”, rekao je Crnjac. Dodao je kako je legitimitet osmorke “neosporan” te da se to vidjelo “već u izbornoj noći jer je Bećirović pomeo Bakira”.

“Srbi vole šurovati s Rusima, SDA s Iranom, u momentima kakav je ovaj, kada imamo veliku krizu, Amerikanci su očito shvatili da je najveći problem u SDA i zato je, među ostalim, došlo do poraza te stranke jer Amerikanci nisu ništa htjeli prepustiti slučaju”, rekao je Crnjac.

Karamatić je kazao kako “nije normalna” priča o mehanizmima blokade. “Hrvati mogu blokirati hrvatski klub u domu naroda, SDA bošnjači, Osmorka klub Ostalih, a Hrvati i Srbi klub Srba. To je jedna situacija gdje svi mogu blokirati sve. To nije dobro, ako ćemo tako nastaviti, najbolje je da svi ocrtaju ono što je njihovo, da odemo u katastar i podijelimo se”, rekao je on.

Na upit o reformi pravosuđa koja se najavljuje, Karamatić je kazao kako će to biti teško jer su stranci, prvenstveno Amerikanci i Britanci, stvorili “pravosudnu zvijer”.

Crnjac je kazao da će to ovisiti od EU. “Ministarstvo pravosuđa je po medijskim navodima hrvatsko ministarstvo. Ovisi tko će biti ministar i ovisi što će EU tražiti od nas s obzirom na to da kandidacijski status koji je BiH dobila pretpostavlja i neke stvari po pitanju pravosuđa”.

“SDA mora u oporbu i u HNŽ-u čak i pod cijenu koalicije s DF-om, to im je zadnja brana, a s obzirom na to da su najveći destabilizirajući faktor u državu treba ih i tu poslati u oporbu jer im je HNŽ zadnja brana”, kazao je Crnjac.

Karamatić je podsjetio i kako povlačenje potpisa može biti pogubno podsjetivši na Izetbegovića starijeg koji je povukao potpis s Lisabonskog sporazuma. “To nas je odvelo u krvavi rat sa sto tisuća mrtvih i milijun protjeranih”.

Crnjac je rekao kako će biti dobro ako priča oko Izbornog zakona bude završena do idućih Općih izbora. “Brzo se to najavljuje, ali ja ću osobno biti zadovoljan ako se to pitanje završi do idućih Općih izbora, a mislim da ćete i vi, rekao je Crnjac voditelju”.

U videu ispod pogledajte cijelu emisiju:

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI