fbpx

Galić: Da je BiH ozbiljna Sud i Tužiteljstvo bi reagirali zbog poruka koje DF i SDA šalju; Sitarski: Čije glasove privlači Komšić?

Autor: Dnevno.ba

Za Radioteleviziju Herceg-Bosne aktualnu političku situaciju komentirali su novinar Hrvatskog Medijskog Servisa Branimir Galić i član IDPI-a i politički analitičar Milan Sitarski, piše portal Bild.ba.

Galić je otkrio glavne ciljeve (pro)bošnjačkih stranaka za ove izbore.

“DF, SDA, ali i SDP i Naša stranka vode kampanju na način da promoviraju ideju da treba ovladati hrvatskim klubom u Domu naroda parlamenta Federacije, putem onih izaslanika u Županiji Središnja Bosna i Zeničko-dobojskoj županiji, uz one već 4 većinske bošnjačke županije, da bi oni tako izabrali 6 izaslanika u hrvatskom klubu i tako izabrali hrvatski klub u Domu naroda parlamenta Federacije i posljedično izbacili Hrvate iz vlasti na razini Federacije”, kazao je Galić, prenosi Bild.ba.

Član Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara (IDPI) Milan Sitarski smatra da se glavna borba u RS-u vodi između glasova koje će preuzeti Nešić i Mijatović.

“Tamo su opcije hoće li više glasova odnijeti Nenad Nešić Željki Cvijanović pošto je 2018. njegova stranka bila u vladajućoj koaliciji i davala podršku vladajućoj koaliciji na čelu s Dodikom ili će Vojin Mijatović odnijeti glasove Mirku Šaroviću i SDS-u s obzirom na to da će Bošnjaci sada podržati, a oni već tradicionalno, 10 pa i 15 godina, što je malo i neobično, podržavaju SDS”, rekao je Sitarski.

Govoreći o političkim razlikama u Republici Srpskoj, Galić kaže da ih gotovo i nema.

“Razlike između bloka koji predvodi SNSD i onog koji predvodi PDP i SDS su male. Oni se natječu tko će bolje očuvati prava Republike Srpske, iako mi se čini da su PDP i SDS bolji i pouzdaniji partner strankama iz Sarajeva, u prvom redu SDA, kada govorimo o nekom potencijalnom formiranju vlasti nakon izbora.

Član IDPI-a se osvrnuo i na bošnjačke kandidate – Izetbegovića, Bećirovića i Komšića.

“I Bećirović u Izetbegović bi trebali dobro razmisliti hoće li raditi u korist svoje štete tako što bi Komšiću poklanjali svoje glasove, jer on dio njihovih glasova mora privući na svoju stranu, a pitanje je čiji će to glasovi biti”, smatra Sitarski.

Komentirao je Galić i izbornu kampanju, prenosi Bild.ba.

“SDA je na plakate stavila Izetbegović predsjednik, izbjegli su kazati Bakir, upravo zato što je SDA uzdrmana aferama, oni idu na Izetbegović i nazvali su ga predsjednikom, a znamo da Bosna i Hercegovina nema predsjednika nego članove Predsjedništva, isto tako, DF se na bilboardima poziva na građansku državu, a što je suprotno Daytonskom ustavu, da smo mi ozbiljna zemlja, reagiralo bi Središnje izborno povjerenstvo, a možda i Sud i Tužiteljstvo i ne bi se dozvolilo da takvi bilboardi uopće stoje”, rekao je novinar HMS-a.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI