fbpx
Foto: RTV HB

General Jerkić: Polog je moj favorit kao mjesto koje simbolizira Domovinski rat u BiH

Autor: Dnevno.ba

Polog je moj favorit kao mjesto koje simbolizira Domovinski rat u BiH – rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne general-bojnik Ivica Jerkić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH. Jerkić je to rekao u povodu 31. obljetnice Hrvatskoga vijeća obrane odgovarajući na pitanje mogu li Hrvati u BiH izdvojiti neko mjesto, datum ili događaj koji bi ih okupljao kao što Amerikanci imaju Alamo, Hrvatska Oluju i Vukovar, Ukrajina Mariupolj.

„Polog je mjesto gdje nije ispaljen niti jedan metak, niti je netko stradao. To je mjesto gdje je hrvatski narod goloruk zaustavio tenkovsku kolonu. Zaustavio je simbol tada su govorili četvrte najjače vojske na svijetu. Možete zamisliti što je bilo na drugoj strani kada su vidjeli da goloruk narod staje pred tenkove. Što su mogli zamisliti nego što će ovaj narod učiniti ako se naoruža i organizira. S Pologa je tada poslana poruka zajedništva i odlučnosti“, objasnio je general-bojnik Jerkić.

Ističe kako se prije same odluke da se uspostavi HVO dogodilo puno stvari.

„U zakonskim odredbama Socijalističke Republike BiH je stajalo da ukoliko vlada ne osigura zaštitu onda se građani i građanske udruge mogu samoorganizirati i braniti se. Tu leži pravno utemeljenje HVO-a“, kazao je general-bojnik Jerkić.

Govoreći o položaju branitelja i njihovih obitelji rekao je kako su i cijenjeni i ne cijenjeni.
„Danas nisu cijenjeni ni poštovani zato što ih se nepravedno povezuje s nekim tko troši novac iz državnog proračun, s nekim porocima… S druge strane cijenjeni su i poštovani jer ministarstva branitelja županija promoviraju otvaranje braniteljskih zadruga gdje se mogu promovirati, dokazivati i biti korisni svojim obiteljima i društvu. Zaboravlja se da su branitelji najzaslužniji za naš slobodan život – traže smo poštovanje, kazao je Jerkić

Foto: RTV HB

Dodao je kako bi Ustavni sud BiH kroz nekoliko dana trebao donijeti i odluku da se ispravi diskriminacija i nepravda prema pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a koji bi prema sadašnjim uvjetima imali izrazito nisku mirovinu za razliku od generacija koje su prije 2018. godine otišli u mirovinu. Podsjetio je kako je ostalo oko 2300 pripadnika OS koji su bili u HVO-u i Armiji BiH.

Naglašava kako su OS BiH produkt reforme obrane te da je ključan balans koji je napravljen između nacionalnog i profesionalnog. Smatra da u politici u BiH treba naći isti balans. „Prije treba pronaći nacionalni balans, a iz njega će proizaći profesionalni, kazao je Jerkić.

Pozvao je mlade ljude da se prijave na natječaj u Ministarstvu obrane koji je u tijeku i pridruže se u OS BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI