fbpx

Jedna od najtalentiranijih glazbenica svoje generacije napustila nas na vrhuncu karijere!

Autor: dnevno.ba

Na današnji je dan prije 9 godina preminula jedna od najtalentiranijih glazbenica svih vremena Amy Winehouse, čije pjesme i dan danas žive.

Glazbenica Amy Winehouse bila je izuzetno talentirana umjetnica, čiji je kratak i intenzivan život bio naglo prekinut na današnji dan prije točno sedam godina, od posljedica predoziranja i trovanja alkoholom.

Odrastajući, Amy je imala samo jednu želju: pjevati i baviti se glazbom. U dobi od 12 godina prijavila se u prestižnu “Sylvia Young Theater School“. U prijavi je napisala: “Rekla bih da su svi dosadašnji izvještaji o meni ispunjeni rečenicom „ona bi mogla bolje“ i rečenicama koje pišu kako ne ispunjavam svoj potencijal. Želim biti negdje gdje ću doseći svoje granice pa čak ih i prijeći. Da mogu pjevati bez da me uštukavaju. Najveći mi je san postati slavna. Raditi na pozornici. To je dugoživotna ambicija. Želim da ljudi čuju moj glas i tako zaborave svoje probleme na pet minuta.“

Ravnateljica Sylvia Young je bila oduševljena Amyinim talentom. “Teško mi je procijeniti, je li me više oduševila kao skladateljica ili kao pjevačica, od kad sam je prvi put vidjela.Njezine sposobnosti smjestile su je u kategoriju s Judy Garland ili Ellom Fitzgerald. Mogla je biti jedna od najvećih“, prisjeća se Young.

Amy je imala samo 19 godina kada je snimila svoju prvu ploču. Godinu dana kasnije njen debitantski album “Frank“ našao se među najboljima na britanskim top ljestvicama. Mnogi su je opisivali kao bijelu pjevačicu s crnačkim soul glasom. Inspiraciju je pronalazila u 60-ima i to u pjevačicama Sarah Vaughan, Dinag Washington i Elli Fitzgerald. Prisvojila je i stil 60-ih što se odijevanja tiče, kao i frizure i prepoznatljive linije tuša na očima.

Njezin ogroman uspjeh poljuljali su nelagoda na pozornici i strah od nastupa pred masovnom publikom. U skladu s time počela je nastupati samo u manjim barovima, a strah je počela umanjivati konzumirajući sve više alkohola.

Na jednom od tih nastupa upoznala je deklariranog ovisnika o heroinu, glazbenika Blakea Fieldera-Civila i na prvi se pogled zaljubila u njega. Sa svojom novom ljubavi sve je više tonula u začarani krug alkohola i droge, a nakon turbulentnog prekida veze bila je očajna i na albumu “Back to black“ pjevala je upravo o svojim osjećajima. Navedeni album donio joj je 5 Grammy nagrada i učinio ju svjetskom zvijezdom.

Godinu i pol dana nakon prekida pomirila se s Blakeom i udala za njega, ali i rastala dvije godine kasnije. Nakon toga sve je krenulo nizbrdo. Nastupe je uglavnom odrađivala pijana, glas joj je postojao slabiji, koncerti su bili otkazani zbog navodnih zdravstvenih problema.

23. srpnja 2011. godine tjelesni čuvar našao je Amy mrtvu, u njenom londonskom stanu. Kao uzrok smrti potvrđeno je bilo trovanje alkoholom.

“Unijela je život u sve svoje pjesme, kao nitko drugi. Ali nije mogla živjeti svoj vlastiti život“, napisao je tada jedan engleski novinar.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI