fbpx
Foto: Screenshot

Karamatić o hrvatskoj politici u BiH: Voditi politiku iz Mostara, ne gledati Bruxelles i Zagreb!

Autor: Dnevno.ba

“Gospodin Šmit je očito ucvikao pod pritiskom sarajevske čaršije, nametnuo je samo taj dio izmjena zakona i to čak za nas u političkom smislu nije uopće loše jer i ono dalje što je pisalo da bi on nametnio, to nama ništa ne rješava, ni pitanje člana Predsjedništva ni izbore u Domove naroda. Tu bi samo, između Edina Fejzića i onog iz USK, samo bi jedan od njih mogao biti u Domu naroda”, izjavio je član Predsjedništva HNS-a Mario Karamatić gostujući u Dnevniku RTV HB.

Rekao je da je Šmit pokazao da je pod uticajem svojih savjetnika, njih 7.

“Od njih 7 je jedan Belgijanac i 6 su Bošnjaci muslimani. Pokazao je da se boji sarajevske čaršije i zato smo ga pozvali da se premjesti u Bruxelles i može povesti i savjetnike sa sobom”, kaže Karamatić.

Međutim, izrazio je sumnju da se ni tada politika prema BiH ne bi promijenila, ali da bi bila mrvicu realnija, piše portal Bild.ba.

Njegovo mišljenje je da će i nakon šest tjedana biti nešto u stilu “tresla se gora, rodio se miš” kad je u pitanju nametanje zakona.

“Nijedan visoki predstavnik nikada nije pustio u javnost odluku prije nanošenja, znači da je tražio sebi alibi da ne uradi bilo što što bi i u kakvom slučaju zaštitilo politička prava hrvatskog naroda”, navodi Karamatić.

Kaže da je sva ova tehnička izmjena zakona u suštini smiješna. Pojasnio je i sastav SIP-a (za one koji su zaboravili) i zašto je ta institucija pod uticajem Sarajeva i politike koju ono vodi.

“SIP nije nikad bio totalno apolitičan, ali je činjenica da, uz dva bošnjačka člana SIP-a, jedan član iz reda hrvatskog naroda je bio Komšićev savjetnik, jedan iz reda srpskog naroda je bio predstojnik ureda Mirka Šarovića – to je u principu izborno povjerenstvo u kojem većinu imaju stranke sarajevske čaršije i oporba u RS”, kaže Karamatić.

Komentirajući reakciju ambasade SAD-a na priopćenje HNS-a, Karamatić kaže da je visoki predstavnik ovdje predstavnik kolonijalne uprave jer je u više navrata mijenjao Dejtonski mirovni sporazum i da je to uvijek bilo na štetu ili Hrvata ili Srba.

“Oko 113 odluka visokih predstavnika su direktno dezavuirale prava Hrvata, a 318 prava Srba”, istakao je.

Također je rekao da nije zadovoljan načinom na koji HNS do sada nastupa.

“Mislim da smo prekooperativni, nemamo to potrebe biti, međunarodno pravo je na našoj strani, kao i zakoni BiH, imamo prostora za potličku borbu i malo manje trebamo gledati prema Zagrebu i prema Briselu i početi provoditi politiku konkretno iz Mostara”, stava je Karamatić.

Pojasnio je stvari vezane za pravni put oko vraćanja stvari na stanje prije Dejtonskog sporazuma.

“Tu se radi o Bečkoj konvenciji, ja šest i pol godina zagovaram da krenemo u tom pravcu i da pokrenemo proceduru pred međunarodnim sudom pravde o ništavnosti dejtonskog ugovora i vraćanju na početne pozicije, tj na Hrvatsku repuliku Herceg Bosnu”, odlučno govori Karamatić.

Komentirajući Izetbegovićevo “prebrojavanje” i podsticanje na rat, Karamatić je rekao da u tim izjavama vidio toliko mržnje koja ga je uplašila.

“Na toliku količinu mržnje vrlo je mala mogućnost da se napravi s tim ljudima zajednička država koja bi funkcionirala. Rješenje je samo jedno, a to je da sjednu predstavnici tri naroda i da se dogovore kakvu državu žele. Od nameta nema salameta, neće nama visoki predstavnik ništa riješiti ako se mi ne dogovorimo. I naravno da svi budemo ravnopravni u toj državi”, ističe Karamatić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI