fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Screenshot/Youtube

Lucović: Hrvati su mogli imati bolju kandidatkinju od Krišto; Šutalo: Ne izađemo li, dajemo glas Komšiću

Autor: Dnevno.ba

Milan Šutalo, glavni urednik Hrvatskog Medijskog Servisa (HMS) i Marko Lucović, politolog i kolumnist portala Bild.ba gostovali su u emisiji Fokus na Radioteleviziji HercegBosne, piše portal Bild.ba.

“Bećirović, po svim anketama ima prednost da ostvari rezultat na izborima, ali je loše i porazno za hrvatsku politiku to da se govori o izborima i Bećiroviću i kako se s tom kandidatorom Hrvatima otvorila šansa, to je bizarno, nama treba gužva na bošnjačkoj sceni da bi mi dobili svog člana Predsjedništva, to je užasno… Mi godinama pričamo o Izbornom zakonu, dolazimo u situaciju kada imamo druge izbore u 4 godine po neustavnom zakonu, imamo Bećirovića koji je tobož otvorio Hrvatima priliku da izaberu svoga predstavnika. Jako je loše da međunarodna zajednica gura te izbore na silu jer se Hrvate dovodi u situaciju da sudjeluju u izborima koji neće biti pošteni”, rekao je Lucović.

Komentirajući lik i djelo Željka Komšića, Šutalo je rekao kako je on “razočarao dio birača koalicijom sa SDA”.

“Vjerojatno je jedan dio birača zaključio da glasanjem za Komšića glasa za SDA”, rekao je Šutalo dodajući da sva istraživanja “pokazuju očiti pad Komšićevog rejtinga”. Dodao je da to ne znači se Hrvati mogu opustiti. “Potreban je uložiti jedan napor i u nedjelju 2. listopada zaokruživanjem kandidatkinje HNS-a spriječiti da Komšić ponovno bude u Predsjedništvu”.

Šutalo je potom branio Krišto: “Radila je isto ako ne i više nego drugi hrvatski političari. Ako ne damo glas kandidatkinji HNS-a, mi izravno pomažemo Komšića – osobu koja je cijelu svoju karijetu potrošila na likvidaciju Hrvata”, rekao je glavni urednik HMS-a.

Lucović smatra da se pogriješilo s Borjanom Krišto kao kandidatkinjom. “Stvara se neka negativna slika i oko Borjane Krišto i oko HDZ-a. Neki drugi kandidat bi polučio bolji rezultat. Politički background Borjane Krišto je dovoljno problematičan”, rekao je Lucović i dodao kako političko Sarajevo “sotonizira svakog političkog Hrvata”.

Potom su nastavili razgovarati o Krišto. “Na prošlim izborima Šefik Džaferović je pobijedio među Bošnjacima, mislite li da je on bolji kandidat Bošnjacima nego Krišto Hrvatima”, zapitao se Šutalo pa nabrojao što je Krišto radila u parlamentu. “Ostajući kući, ne glasajući za Borjanu Krišto, vi izravno glasate za Željka Komšića”, apelirao je Šutalo i ponovio kako će se na mjesta hrvatskih veleposlanika postaviti ljudi koji se zalažu za iste ciljeve za koje se i Komšić zalaže.

Komentirana je i međunarodna zajednica. Lucović je rekao da je američka politika neiskrena prema Bosni i Hercegovini.

“Od početka dvijetisućitih oni pomažu majorizaciju Hrvata… Iako je Izborni zakon po apelaciji Ljubić proglašen neustavnim, iako je bošnjačka politika dobila pola godine da usvoji zakon, ona ga nije usvojila, činjenica je da američka politika koketira s bošnjačkom politikom. Izborni zakon se trebao promijeniti prije pet ili šest godina, ne znam kako je njima normalno da se u jednoj državi u srcu Europe jednom narodu oduzima demokratsko i ljudsko pravo da bira svoje predstavnike”, rekao je Bildov kolumnist.

Šutalo je govorio o mogućnostima nove Platforme (vlade koja se nakon Općih izbora 2010. godine na razini Federacije BiH oformila bez legitimnih predstavnika Hrvata). Kaže kako je svakoj bošnjačkoj stranci takvo što prihvatljivo i da, zapravo, svaka stranka to želi.

“Unatoč tome što imamo rupu u Izbornom zakonu, Ustavni sud je poništio odredbu o distribuciji mandata u domu naroda, vidjeli smo na prošlim izborima da su se Bošnjaci izabrani u županijskim skupštinama izjašnjavali kao Hrvati i automatizmom odlazili u hrvatski klub u Domu naroda Parlamenta FBiH… To je suprotno presudi Ustavnog suda, što će se dogoditi u tim presudnim izborima nakon Općih izbora, vidjeli smo da je SIP prošli put donio naputak, hoće li se to dogoditi, što će biti, vidjet ćemo”, rekao je Šutalo, piše portal Bild.ba.

Lucović je nerealnim ocijenio mogućnost da Schmidt prestane biti bošnjački lobist.

“Kad vidimo što su radili njegovi prethodnici, teško je očekivati da će sadašnji visoki predstavnik raditi drugačije. Schmidt ima ovlast da donese moć da hrvatski narod stavi u ravan s druga dva konstituvina naroda i da to tako ostane. Hrvati godinama očekuju minimum – da mogu birati svoje političke predstavnike. Zar je to nešto što se ne može dokučiti? To je stvar politike, nije stvar ljudi, tu politiku gura i SAD i EU”, rekao je Lucović.

Šutalo je dodao da “bar bez podrške članova Kvinte” Schmidt neće napraviti ništa. Potom se osvrnuo na rezoluciju Bundestaga koja, po njegovim riječima, “ruši Daytonski sporazum”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});