fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

‘POSTOJANJE ZAKONA IPAK IMA SMISLA’ Kajganić: Polemika o tome je li bio genocid nije krivično djelo

Autor: Dnevno.ba

Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić sinoć je gostujući u programu RTRS kazao da polemika o tome je li bio genocid nije krivično djelo. On je, govoreći o tzv. Inzkovom zakonu, kazao da je Tužiteljstvo zaprimilo između 70 i 80 prijava za negiranje genocida.

Kajaganić kaže da krivično djelo negiranja genocida mora ispunjavati dva uvjeta.

“Prvi je da postoji pravosnažno utvrđena i presuđeno da je postojalo to krivično djelo. Drugi dio koji bi trebao biti ispunjen jeste da je to negiranje ili umanjenje radi na način koji bi mogao proizvesti posljedicu odnosno koji bi mogao dovesti do napada na određenu vjersku ili etničku skupinu.

Javnost to drugo obično izgubi iz vida. Onda imamo to da javnost misli da imamo novi zakon koji zabranjuje negiranje genocida i da je svaka polemika oko toga je li negdje bio genocid ili nije krivično djelo.

To nije u skladu sa Krivičnim zakonom BiH”, kazao je Kajganić.

Međutim, kaže da postojanje zakona ipak ima smisla. Onog preventivnog.

“Ima svrhe. Smanjen je eventualni govor mržnje i jednostavno mi smo na početku dobilo značajan broj prijava, a u ovoj godini smo dobili pet prijava”, rekao je Kajganić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});